Юлиян Семерджиев: Опорочиха конкурса за МБАЛ, превръщайки го в престъпен фарс!
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 26 Април 2013 | 14:17
Новината е изкоментирана: 15 пъти

Като престъпен фарс, в залог на който поставено е бъдещото съществуване на общинското здравеопазване в Димитровград, бяха квалифицирани състоялите се вчера дебати по предложеното утвърждаване на нов управител на МБАЛ “Света Екатерина” и последвалото отхвърляне на спечелилия конкурса кандидат. Встрани от емоцията на шумните политически страсти, днес председателят на комисията по избора Юлиян Семерджиев упрекна представените в ОбС политически сили, че користно са използвали ситуацията за предизборен PR. 

“Щеше да е комично, ако в действителност не е твърде трагично!”, илюстрира с крилата фраза ситуацията юристът. В опит да защити своята и на колегите си в комисията работа по излъчване на нов управител на общинската многопрофилна болница, Семерджиев е убеден, че не е съществувало резонно основание спечелилият надпреварата д-р Християн Стойков да бъде така показно обруган и отхвърлен от съветниците в местния парламент. 
 
“Спазени бяха всички нормативни изисквания, както по общинските наредби. Следвахме и взетото по-рано от същия този ОбС решение!”, защити председателят работата на всеки един от колегите си в комисията. Въпреки това, според Семерджиев, доминиращите в местния парламент сили са сторили нужното решението на петчленката да бъде зачеркнато. 
 
От дистанцията на времето днес Семерджиев разказа, че преди време е поел ангажимент да оглави комисията като председател с ясното съзнание, че тя ще е надпартийна и ще се търси спасителен кандидат за управител на изправената пред опасността от фалит болница. Вместо това пред медиите сподели, че е срещнал опити за блокиране работата на комисията. “В резултат на това доста хора си дадоха отвод, а малцина пожелаха да се ангажират с проблема”, отчете Семерджиев настъпилите персонални промени в излъчения първоначално състав на конкурсната комисия. Не пропусна да отчете и медийните изяви на властимащи в опит да обругаят всеки, който опита да оспори началническото място в МБАЛ. В тази връзка посочен бе Янко Кочев, който още през януари предпочете да запази авторитета и душевния си мир, като сам се оттегли от надпреварата. Пресен пример бе даден и с прогонения вчера от Димитровград д-р Християн Стойков.
 
“Проверявайки в хронология в интернет случващото се при тези конкурси, едва ли друг би проявил мазохизъм, за да се изправи при евентуален следващ, трети поред конкурс”, изрази скептицизъм председателстващият общинската комисия. Той отхвърли като несъстоятелни упреците на БСП, че огласяването на информация в медиите по работата на комисията е опорочила нейната работа. И заяви готовност да изложи открито пред обществеността на Димитровград всички постъпили документи от страна на двамата кандидати, за да прецени всеки доколко комисията е свършила съвестно своята работа. 
 
Семерджиев оспори и опасенията на колегата си в ОбС Данчо Данев, че комисията е допуснала д-р Християн Стойков в разрез с утвърдения регламент за участие на всеки един от кандидатите. “Съществува наредба за придобиване на специалности в системата на здравеопазването. Те са поименно посочени, 48 на брой. Една от тях е и “Здравен мениджмънт”, колкото и неатрактивно да звучи на г-н Данев като лекарска специалност”, репликира Семерджиев, позовавайки се и на утвърден от ЕС регламент. Като несериозни юристът отхвърли и коментарите, че разликата в оценките между Стойков и Наков са “в рамките на статистическата грешка” и прикани всеки със свободно време и калкулатор в ръка да направи своите точни изчисления на крайния резултат на база получените междинни оценки.
 
Логично за Семерджиев е оттук-насетне обявен да бъде нов, трети поред конкурс. Без претенцията да е лош пророк, той изрази опасения, че освен димитровградчани, и кредиторите на болницата следят случващото се. Според него, никаква не е гаранцията, че опасяващи се дали ще получат дължимото мнозина няма да извадят изпълнителен лист и запорират сметките на МБАЛ “Света Екатерина”. “В подобна ситуация нямаме право на нищо повече, освен да следим отстрани как назначен от съда синдик ще се разплаща с кредиторите, който впоследствие може да стане и ликвидатор”, сподели опасения Семерджиев. 
 
Пред медиите той напомни, че подобен развой на събитията не е имагинерен. И цитира Търговския закон, според който всеки управител е длъжен да обяви пред съда несъстоятелност на оглавяваното дружество, ако изпадне в невъзможност да обслужва задълженията. “Срокът за това е 30-дневен и ако той не бъде спазен, съответният ръководител носи солидарна отговорност за състоянието на дружеството, което ръководи”, коментира юристът. 
© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil