Иво Димов: Ще вземем поне три мандата в Хасковско, ГЕРБ няма притеснения от вота!
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 20 Февруари 2013 | 18:49
Новината е изкоментирана: 20 пъти

-  Г-н Димов, как ще коментирате събитията от последните часове, свързани с премиерската оставка? Официално досега не сте вземали и отношение по темата с двудневните протести в Димитровград...


-   За мен оставката е достойно поведение на един истински държавник и лидер на партия, какъвто е г-н Бойко Борисов. Така или иначе, това, което искаха всички опозиционни партии, вече е факт. По този начин се предотврати сценария опозицията ежедневно да нагнетява напрежение, да се пролива кръв и по този начин да се дестабилизира управлението на ГЕРБ. Никой от партията не се притеснява от предсрочни парламентарните избори. Лошото е, че в следващите месеци Държавата ще бъде в безтегловност. Тоест, да се вземат реални решения, които да дадат тласъка, който очаквахме всички в развитието на страната. Оттук-насетне започваме подготовка за парламентарни избори и аз съм убеден, че ГЕРБ отново ще има най-много гласове. Защото, в крайна сметка, не може да се отрече направеното до момента, усилията, които този Кабинет положи. За съжаление, ГЕРБ имаше лошата орис да управлява в най-тежката криза в историята на световната и европейска икономика.
Аз подкрепям гражданския протест срещу монополите, както и винаги съм заставал зад активната гражданска позиция на хората. За съжаление, този процес се изопачи в съвсем различна насока. За това отговорност трябва да носят съответните политици и политически партии, които яхнаха вълната на народното недоволство срещу монополите.
За мен тази оставка е закономерна на фона на всичко, което се случи. На никой трезвомислещ човек не е приятно да гледа подобни сцени на насилие и гаменски прояви в центъра на столицата навръх 140-ата годишнина от гибелта на Левски. Може би това бе удоволствието на опозицията да наблюдават този спектакъл, сътворен от самите тях. Политическа партия ГЕРБ и нейният лидер г-н Бойко Борисов разполагат с необходимата доблест и чест. В крайна сметка, българският народ в цялост е този, който ще определи бъдещото развитие на страната след предстоящите парламентарни избори.


-  Бидейки областен координатор на ГЕРБ в областта, според Вас, готови ли са партийните структури в Хасковско да реагират на предизвикателството на предсрочните парламентарни избори?


-  Абсолютно сме готови! Пак казвам – нямам никакво притеснение в тази насока. Разбира се, в предстоящата предизборна кампания ще мобилизираме всичките си структури. Ще направим всичко необходимо да обясняваме полезните неща, които ГЕРБ направи през тези близо три години и половина.  


-  Според вас, тази предизвикана управленска криза по какъв начин ще се отрази върху Димитровград и общината като цяло. Знам, че чакахте финансиране по важни проекти?


-  Надявам се да не се отрази много отрицателно. Отново казвам, че със служебно правителство в следващите няколко месеца Държавата ще бъде в състояние на безтегловност. Няма да се вземат конкретни управленски решения, няма да се развиват стратегии. Всичко ще бъде подчинено на това да преминат изборите до съставянето на нов Кабинет. Освен това сами разбирате, че и на новото ще му е необходим определен период, за да навлезе в същността на проблемите. Много важно е за кога ще бъдат насрочени изборите, както и дали останалите политически сили ще се откажат от мандата за съставяне на правителство. Мисля че в момента няма политическа сила, която да поеме тази политическа отговорност до провеждането на вота.
Иначе продължаваме нашата работа върху набелязаните цели. Дано да няма сътресения, които да спъват работата не само на нашата, но и на останалите общини.


-  Отчитайки големия успех, който ГЕРБ инкасира на предходните парламентарни избори, какви са идеите минимум и максимум, които партията може да извлече от участието си в изборната надпревара?


-  Аз съм реалист и едва ли ще постигнем този резултат. Винаги едно управление носи със себе си и негативите от прилагането на непопулярните мерки. Според мен, трима депутати от осеммандатния Хасковски избирателен район са напълно постижима и изпълнима цел. Но за да стане тя факт, трябва да положим доста усилия със структурите по места. Успехът зависи и от включените в листата личности. Много са условностите. Но мисля, че добрият резултат за нас е поне три мандата.


-  Какъв ще е принципът, по които ще бъдат подбирани кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ. Съществува ли някаква яснота към този момент?


-  Не, рано е още да се каже това. Последната дума за това по нашия Устав има Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Конкретните предложения, може би, ще дойдат от самите партийни организации. Най-нормално е, като един успешен и доказал се министър, Делян Добрев да бъде водач на листата.


-  Появиха се мнения, може би спекулации, че и Вие ще намерите място сред кандидат-депутатите на ГЕРБ. Доколко това кореспондира с възможните сценарии за развитие на нещата?


-  Аз съм човек, който спазва партийната дисциплина. По решение на партията бях предложен за депутат, какъвто бях. След това ми бе гласуван кредит на доверие за кмет. Ако ГЕРБ реши, че съм нужен и че трябва да поема и тази отговорност, съм съгласен да го направя. Когато човек работи за една партия, трябва да изпълнява и ангажиментите, които е поел. Но според мен едва ли ще се стигне дотам. В крайна сметка, поел съм отговорност пред избирателите на Община Димитровград градът ни да се развива и смятам, че в този мандат това е приоритет пред мен.


-  Само преди дни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе в региона, където и смъмри сега действащите депутати на партията. Трябва ли това да се приема като ясен индикатор, че местата им в бъдещата листа ще се преосмисля?


-  Това е част от оздравителната програма, която трябваше да се случи. Прави се с цел да има по-добра успеваемост сред общинските ръководства. Надявам се да има своя положителен ефект. Що се касае до това дали е индикация, решението ще е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.


-  Хасковското общинско ръководство вече претърпя кадрови промени. Ще настъпят ли такива и в Димитровград?


-  Трудно ми е да отговоря на този въпрос към момента. Пак казвам, важното е да намерим необходимия баланс и да има ефективност в работата на всички общински структури по места, за да постигнем максимално добър изборен резултат.

Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
КАКВО ПРЕДСТОИ?
Народното събрание ще гласува утре, 21 февруари, оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Опозиционните партии заявиха, че ще подкрепят оставката на кабинета, ГЕРБ също обяви, че ще гласува „За“. Очаква се да бъдат насрочени предсрочни избори, които могат да се случат около края на април.
Утре президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение, по повод политическата ситуация в страната. Държавният глава вече отмени програмата си до края на седмицата, както и планираната официална визита във Виетнам заради политическата криза в България.

На заседанието на Парламентарната група на ГЕРБ присъства и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. „Обсъждахме гласуването на оставката на правителството утре. Като ПГ трябваше да проведем дебат между нас - всеки да си каже мнението. Взехме единодушно решение, че ще гласуваме оставката на правителството. Призовахме, връщайки се в районите, от които са избрани, депутатите да говорят в структурите, че ние сме партия, която винаги е излъчвала позитивизъм и осъждаме всякакъв вид насилие. Когато на места ще има протести, ние призоваваме хората да не се поддават на провокациите”, посочи Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ.

Не можем да допуснем партия ГЕРБ да се свързва с насилие, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.
„Пожелахме си както досега 4 години бяхме единни, да бъдем така и занапред. Идват избори, което е хубаво, защото отново ще се чуе гласът на народа”, каза още Велчев. Той подчерта, че ГЕРБ няма да участва по никакъв начин в служебен кабинет.

От Министерски съвет разпространиха стенограмата от днешното правителствено заседание, в която Борисов коментира решението си.

„Ние сме си направили това, което зависи от нас. Нямахме право да държим, първо полицията в извънредно състояние за тях да се бутат с протестиращи. Макар че тук много ясно трябва да се каже - с хората, които протестираха срещу монополите и високите цени, полицията нямаше никакъв проблем. Те бяха толерантни, за което им благодаря и на едните, и на другите“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите на днешното правителствено заседание, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.
„Тези, които снощи мятаха камъните и бутилките нямат нищо общо с демократичния процес и тези политически партии, които ги използваха, трябва да знаят, че рано или късно това ще им се върне и ще се обърне срещу тях“, каза Борисов.

"Ние сме избрани от хората, моята сила е била винаги, когато откривам нещо да ходя сред тях, да се здрависвам и да ги слушам. Не мога да понасям да мина покрай парламент със заграждения. Не ни е нужно това“, отсече той.
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil