Кметът: Ако сегашните 8‰ такса „Смет“ са бреме, какво е било с 14‰ в предния мандат?
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 18 Декември 2012 | 11:56
Новината е изкоментирана: 3 пъти

Като поредната груба спекулация и опит за изопачаване на фактите охарактеризира кметът Иво Димов нападките, че заради бездействие на Общината, на бизнеса в Димитровград ще бъде наложено непосилно финансово бреме. Повод за репликата на градоначалника се оказа изявлението на председателя на ОбС от вчера, в което прогнозира ръст на дължимата от юридическите лица такса „Смет“. За това Стефан Димитров пряко обвини своя приемник на кметския пост с думите, че не е сторил необходимото, за да договори с „Екопак“ повече места за разполагане на цветни контейнери за разделно събиране на сметта.

Днес Иво Димов припомни, че още от 2006 г. насам в Димитровград е въведена подобна система за сепариране на отпадъците.

„Към момента надвишаваме изискванията за минимален брой точки за разделно събиране. Тоест, на територията на общината функционират 126 подобни точки, което надвишава значително изискваните минимални по закон“, подчерта кметът. Той наблегна на факта, че влизащият от 1 януари нов закон не засяга местната власт, а единствено онези общини, които все още нямат въведено разделно сметосъбиране.

„Г-н Димитров би трябвало много добре да знае, че новите постановки в закона засягат и са ангажимент единствено на самите фирми, които сами трябва да сключат договори с органи по оползотворяване на отпадъците от опаковки“, подчерта кметът.
Той увери, че администрацията му е сторила нужното, за да функционира това разделно сметосъбиране на нейна територия.

Димов заподозря, че спекулациите по темата за план-сметката целят внасяне на социално напрежение с изявления за събиране на повече средства на гърба на бизнеса.

„Твърдението, че Общината събира повече средства, отколкото са й необходими, идва да напомня, че през 2008 г. такса „Смет“ за фирмите бе 14‰. 2009 г. и 2010 г. бе занижена с промил по-малко. А сега, след като встъпих в длъжност като кмет, е намалена на 8‰. Тоест, ако сега Общината събира над необходимото, то колко е вземала от фирмите по времето на управлението на Стефан Димитров и къде са отивали всичките тези пари?“, попита на свой ред градоначалникът.

Пред читателите на DGPAZAR.eu той увери, че въпреки тенденцията общините масово да вдигат местните си данъци и такси, настояването на димитровградската управа е те да запазят социално поносимите си към момента нива. 

Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!

© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil