Откриват туристически информационен център към "Светилището на нимфите и Афродита"
Автор: Соня ВАСИЛЕВА
Публикувана на: 27 Май 2009 | 12:44
Новината е изкоментирана: 1 пъти
Първият по рода си информационен център, обслужващ посетителите на "Светилището на нимфите и Афродита", се очаква да бъде открито утре край димитровградското село Каснаково. Финансирането бе осигурено преди време по програма ФАР "Трансгранично сътрудничество България - Гърция 2004", Тя обхваща грантова схема за представяне на културните, туристическите и човешките ресурси в трансграничния балкански регион.

Припомняме, че през декември 2006 г. бе подписан договор за реализация на проекта "Светилище на нимфите". Партньор от гръцка страна бе нестопанската организация Мрежа на общините от Източна и Западна Тракия "Полис". Съвместно с чуждестранни партньори бе разработена стратегия за развитие на туризма. Общата й стойност тогава се изчисляваше на 238 282 EUR, 10.2% от които са собствен принос на община Димитровград.

За изпълнението на проекта www.dgpazar.eu писа тук преди повече от година. Тогава бе обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за социализация на "Светилището на нимфите и Афродита" край близкото до Димитровград населено място. Строителните дейности по обекта включваха изграждане на прилежаща инфраструктура. В нея попадат път, автомобилен паркинг, алеи, информационен център, информационни зони и указателни знаци за туристи. Част от дейностите по обявената обществена поръчка бяха свързани и с електрификация на зоната и осигуряване на подходящо художествено осветление.

По време на предстоящото утре откриване се очаква в Крепост да пристигнат кметът на общината Стефан Димитров, председателят на местния парламент Иво Димов, както и много местни политици, журналисти и общественици. Присъствие е потвърдила и лично областният управител Райна Йовчева.

Преди време бе проведено геофизическо проучване на местността. То е установило няколко места с потенциал за археологически разкопки. По-късно екип от специалисти начело с Веселка Кацарова от НАИМ към БАН се натъкнаха на предполагаемата представителна жилищна сграда, част от комплекса на т.нар. Светилище. Постройката се намира на около 100 м източно от централния извор. Впоследствие Община Димитровград проведе маркетингово проучване и изготви концепция за развитие на района като своеобразен туристически и културен атракцион.

Археологическият обект е разположен в живописна местност, около обилен карстов извор, на около 600 м югоизточно от селото, намиращо се на границата между Димитровградска и Хасковска общини. През I в. от н.е. римляните завладяват целия Балкански полуостров. От този период датират тракийските светилища, възникнали покрай минерални извори с лечебна сила. Най-добре запазеното от тях се намира при Каснаково. То е построено през II в. от тракийски ветеран от Римската армия- Тит Флавий. В комплекса са включени култови постройки, сгради за поклонници и внушителен по размер амфитеатър. Обектът е обявен за паметник на културата с национално значение през далечната 1968 г.

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil