Електропотреблението се е свило рекордно, очакват безработица до 25 на сто
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 26 Април 2009 | 17:22
До безпрецедентните 2 600 мегавата се е свило електопотреблението в България през изтеклите Великденски празници. Рекордният спад е отчетен на фона на последните 7-8 години и сам по себе си говори за отражението на световната икономическа криза върху жителите на страната. Това коментира по-рано през седмицата енергийният бос Христо Ковачки (на снимката - бел.ред.) в рамките на посещението си в Хасковска област. Че стагнацията в различните сектори на икономиката ще остави своя траен отпечатък за десетилетие напред е убеден архитектът на една от най-напористите политически формации, дали сериозна заявка за участие в бъдещата законодателна власт.

Кризата настъпва все по-сериозно. Котировките на щатските и европейски борси се сриват и нямат скорошен шанс да достигнат нивата отпреди година, е мнението на Ковачки, който понастоящем е сочен за един от най-крупните родни индустриалци с численост на персонала над 35 000 души.

От друга гледна точка, според бизнесмена, много важен е въпросът с реализацията на наемната работна ръка. Според неформалния идеолог на ПП "Лидер", в момента безработицата в България е от порядъка на 15-16 процента, далеч над официално обявяваната от Правителството. Личните очаквания на Ковачки са, че до края на годината нивото на останалите без препитание ще догони ¼ от цялото работоспособно население. Пред репортер на www.dgpazar.eu бизнесменът предупреди, че при ръст на безработицата от 30% вече може да се говори за реален колапс в икономиката на страната.

Кризата ще засегне България най-отчетливо в края на тази и през пролетта на следващата година, е мнението на Христо Ковачки. Като спасителен изход от ситуацията той препоръча отстояване на правата на хората от бизнеса чрез обединението им в действащи структури. По подобен начин тепърва предстои учредяването на Българска индустриална камара на 22 май в столицата. Поканени за участие в нея са предприемачи от различен калибър, а до момента членство са заявили над 1 000 фирми.

Смятаме да акцентираме основно на малките и средни по мащаб компании, тъй като големите имат по-солиден административен капацитет и ресурс да се борят с кризата, уточни Ковачки по време на гостуването си в областта.

Снимка – "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil