Преназначават работници на половин щат, бизнесмени се разделят с лизингови возила
Автор: Атанас САШКИН
Публикувана на: 21 Март 2009 | 19:49
Новината е изкоментирана: 2 пъти
Едва 16 са официално оповестените в Димитровград вакантни работни места, заявени на прага на новата работна седмица. Намалелият обем работа при болшинството от фирмите генерира постоянен поток безработни, без да формира насрещна алтернативна заетост, категорични са пред репортер на dgpazar.eu местни трудови посредници. Кризата удря пряко върху строителния бранш и косвено върху техните контрагенти по дългата верига надолу.

Напрактика остра рецесия се забелязва и в сектора на услугите. В Димитровград и съседно Хасково немалко са фирмите, които вече пристъпиха към кадрова оптимизация на наличния персонал. Онези, които останаха пощадени от съкращенията, в много от случаите са принудени да предоговарят трудовите си взаимоотношения от пълен на половин работен ден. Така част от работодателите намират подход да задържат кадрите си, като същевременно с това предоставят възможност да се припечелва допълнително на друго място. Други пускат подчинените си в неплатен отпуск с надеждата за скорошно завръщане на работните места при увеличаване обема на постъпващите поръчки.

За данъчни и осигурителни облекчения в условията на стагнация се обявиха за пореден път през седмицата предприемачи от Димитровград и Хасково. В особено тежко положение се намират онези мениджърски екипи, които преди време са теглили солидни бизнес-кредити. Заради затруднено обслужване на борчовете, мнозина вече се разделиха с лизинговите си джипове и автомобили и възседнаха коли, втора ръка. Трима до момента са крупните предприемачи в Димитровград, лишили се по подобен начин от комфорта зад волана. Това е една от отчаяните стъпки да не допуснат бъдещи срещи с работещ в полза на кредиторите съдия-изпълнител.

Най-много на брой – шест, са вакантните места за сервитьори. В Димитровград се търсят още шофьори на автобус и на такси, както и машинен техник за поддръжка на шевни машини. Висше инженерно образование се изисква за двама старши експерти в областта на електроенергетиката и в строителството, архитектурата и геодезията. Завършен строителен техникум трябва да има в биографията си кандидатът за свободното място на старши специалист. Трима са шлосер-монтажниците, от които бизнеса се нуждае. Велите предложения за трудова заетост на местното Бюро по труда се изчерпват с предложения за шивач на мъжко и дамско облекло и за шлосер-монтажник.

В съседно Хасково положението е аналогично. Предлаганите допреди месеци над 100 свободни работни места понастоящем са се редуцирали наполовина, сочи справката , предоставена за читателите на dgpazar.eu

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil