Кариера за добив на пясък плаши с безводие, Общината сезира МОСВ и Областна управа
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 13 Март 2009 | 13:45
Новината е изкоментирана: 6 пъти
Удължаване на разрешително за добив на инертни материали от коритото на река Марица заплашва с безводие жителите на няколко населени места в Димитровградска и Хасковска общини. Това сигнализираха на съвместна пресконференция днес кметът Стефан Димитров и главният еколог на Общината Пламен Митков.

За новия обрат в конфликта за запазване чистотата и целостта на питейните подпочвени води в землището на село Ябълково двамата посочиха решение на Басейнова дирекция-Пловдив. Според документ, издаден от директора на службата, хасковската фирма "Алфа-С" получава правото и занапред да добива пясък от коритото на река Марица. Специалисти от Кметството са категорични, че кариерата се намира в опасна близост до кладенците, откъдето жителите на Хасково, Минерални бани и на селата Каснаково, Ябълково, Добрич и Горски извор черпят вода за битови нужди. Удължаването на концесията е до 31 декември 2011 г. Понастоящем разрешението за експлоатация изтича на 26 ноември т.г., отбелязва dgpazar.eu

Въпреки взетото в Пловдив решение, отсъства предвидената по закон оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Освен това, по думите на кмета, не е изготвен анализ за съвместимост на инвестиционното намерение на концесионера с постановките по опазване на защитените зони. Димитров обърна внимание, че кариерата попада и в обсега на "Натура 2000". Нещо, което не е отчетено при удължаване срока на действие на концесионното разрешително. По този повод е написано писмо до Басейнова дирекция. По случая е сезирана и Областна управа, както и Министерството на околната среда и водите.

"За да помогнем на село Ябълково, приканваме Райна Йовчева да се намеси и в тази ситуация. А тя неведнъж е декларирала желание да се грижи за жителите на селото!", отправи Стефан Димитров предизвикателство към губернаторката, визирайки индиректно ангажирането й с казуса по спорното Ябълковско сметище.

От Община Димитровград обещаха да сигнализират и "В и К"-Хасково. Изземването на кариерни материали от коритото на реката е в непосредствена близост до вододайната зона и при по-нататъшна интервенция "Алфа-С" заплашва целостта на подземните кладенци. Специалисти са на мнение, че добив на пясък следва да се извършва едва след провеждане на хидрогеоложки проучвания. Нужен е и доклад, който да отчита влиянието от работата на фирмата-концесионер върху нивото на подпочвените води в района, е позицията на главния еколог Пламен Митков. От екипа на кмета Стефан Димитров се опасяват, че при неблагоприятно развитие на нещата, дейността на хасковската фирма би изправила пред безводие десетки хиляди домакинства от региона.

Междувременно се разбра, че издаденото разрешително регламентира добива на близо 30 000 тона пясък. Според Стефан Димитров обаче, не е тайна, че изключително трудно е да се контролира точното количество на иззетия материал. Друг проблем, според градоначалника, се явява преминаването на тежкотоварните автомобили по и без това разбитите пътища, отвеждащи до село Ябълково (видно от снимката – бел.ред.) .

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil