Тръгват хайки за кучета без регистрация и наморник, глобата до 500 лева!
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 25 Април 2008 | 19:59
Масирани хайки срещу собственици на кучета без наморник и регистрация обещават от димитровградското Кметство след приключване на празничната еуфория около Великден. За целта ще бъдат сформирани групи, които да обхождат градските квартали и селата. Ще се следи за спазване на влязлата в сила от началото на годината Наредба за реда и условията за гледане на животни и птици на територията на общината. При констатирано нарушение, местните власти ще налагат санкция в размер до 500 лева. За това предупреди пред репортер на "ДП" днес зам.-кметът Данчо Данев.

Той припомни, че според постановки в норматива, регистрацията на домашните любимци трябва да се извършва в рамките на тримесечен срок от придобиването им. До момента това са сторили едва 15 стопани. Броят на четириногите обаче многократно надхвърля официално декларираният, уточни Данев.

Актуализираната Наредба за реда и условията за гледане на животни и птици на територията на общината бе приета на заседание на местния парламент още в началото на годината, отбелязва "ДП". Нов момент в норматива е добавяне на четири подточки към действащия чл.8. Той касае отглеждането на животни в домашни условия. Според добавките, всеки стопанин на куче е длъжен да го регистрира в кметския отдел "Стопанска политика, земеделие и гори". Освен това трябва да подпише декларация, че е запознат с принципите по чл.8, "а" от Наредбата, както и с размера на предвидените в нея санкции.

За извършена регистрация на домашния си любимец стопанинът получава удостоверение по образец. То е утвърдено от кмета на общината. Постъпилата информация за регистрираните животни се предоставя служебно на директора на Районната ветеринарна лечебница, като тя се актуализира на всяко тримесечие.

Наредбата за отглеждане на животни категорично забранява наличието на птици, зайци, овце, кози, крави, коне, свине и на пчелни семейства в изградените обществени жилищни комплекси на Димитровград. Същото се налага и за частни имоти, граничещи с представителни обществени места, сгради, съоръжения и автомагистрали. Под забрана попада и пашата и движението на животни по улици, паркове и площади. Въпреки това обаче, нерядко са случаите, в които "улисани" в разходката си фермери нарушават установените разпоредби.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil