Хайки за неплатен патентен данък и документни измами подхваща до дни Общината
Автор: Милен РУЗИНОВ
Публикувана на: 12 Януари 2009 | 18:00
Повсеместни хайки за установяване на точния брой търговци, неплатили патент за тази и предходната година, подема до дни Община Димитровград. Мобилни екипи на кметския отдел "Приходи" ще засичат на място и истинността на посочените в патентните декларации квадратури на търговските обекти. При разминаване на собственоръчно вписаните от търговеца данни с действотелните, ще се налагат "солени" глоби, категорични са специалисти от Дирекция "Финансово-стопански дейности".

Както вече писахме преди дни, 500 лв. е санкцията за неподадена в срок декларация. При констатирано невярно съдържание ще се отнемат до 1 000 лв. Представянето на патентните формуляри трябва да се извърши най-късно до 31 януари т.г.

350 000 лв. бе проектопланът за събираемост на данъка през изтеклата 2008-а година. От предварително заложената прогнозна сума обаче са инкасирани едва 241 925 лв. Разликата се обяснява с факта, че през последните няколко месеца немалко еднолични търговци са прехвърлили дейността си в юридически форми, преминаващи към корпоративно облагане. Немалко са и некоректните длъжници, жалваха се кметски служители пред репортер на dgpazar.eu Подобен е случаят с близо 30 търговци от Омуртаг. Като наематели на частната фирма "Атлас", те отказват да се издължат към местната хазна. Законодателят обаче е категоричен, че патентният налог е дължим от всички физически лица и еднолични търговци, опериращи на територията на съответната община.

От Дирекция "Финансово-стопански дейности" се заричат към неизрядните платци да бъде приложена цялата строгост на закона, като бъдат принудени да се издължат в пълен размер, в едно с натрупаните лихви.

Междувременно бе оповестено, че само за миналата година са подадени около 2 200 патентни декларации. Очакванията са и през тази бройката им да се запази.

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil