Антония Филева: “Има още много неща, за които ще работим неуморно!”
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 21 Октомври 2011 | 15:59
Новината съдърца видео материал
Новината е изкоментирана: 1 пъти

Антония Филева е на 32 г. Омъжена е, има дъщеричка - Беатрис, на 3 г. Завършила е право в Бургас. От 2004 г. работи в неправителствения сектор. През мандат 2007-2011 г. бе общински съветник от коалиция “Да за Димитровград”, секретар на постоянна комисия  “Европейски програми, опазване на околната среда и водите” и член на ПК “Младеж и спорт”. 

 
- Г-жо Филева, четири години работихте за общината като съветник от Коалиция „ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД”. С кое от постигнатото през изминалия мандат се гордеете най-много?
 
- На фона на всеобщата криза, Община Димитровград успя да се развие и израсне. Именно заради това съм щастлива, че съм част от коалиция „ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД”, чийто водач е Стефан Димитров. Той е от хората, които са всеотдайни и работят по 24 часа в денонощието, за да постигнат тази видна за всички промяна. Неговият мандат бе повече от успешен. И затова говорят фактите – градът ни бе признат за европейски град, за зелена община и Община – приятел на детето. От Съвета на Европа получихме признание за иновативно и добро управление. През изминалия мандат Общината кандидатства в близо сто проекта в различни насоки, включително и в сферата на социалните услуги. 
За четири години Стефан Димитров успя да промени облика на града и да ме накара да се гордея, че съм родена и живея тук. 
 
- Казвате, че Общината е кандидатствала по близо сто проекта. Нека да припомним на читателите, поне част от тях?
 
- Реализираха се проекти за хора, останали сами без подкрепата на своите близки и роднини. Това са „Личен асистент”, „Социален помощник”, Център за обществена подкрепа, Център за настаняване с капацитет 6 деца на възраст от 3-12 години. Тези деца ще бъдат отглеждани в условия, близки до семейните до навършване на пълнолетие - на пълна държавна издръжка (ремонтът е по програма “Красива България”, а обзавеждането – от общинския бюджет). Община Димитровград е с най-много изпълнени проекти от фонд “Енергийна ефективност” - реконструкция и саниране на училища и детски градини. По програма “Красива България” се създадоха и ремонтираха Център за лица с увреждания и Център за деца с увреждания. По проект към АСП бе разкрито Бюро за иновативни социални услуги (БИСУ) в града ни. Спечелихме и проект “Социално включване - Да за децата на Димитровград” към МТСП. 
 
- Какви ще бъдат приоритетите Ви в тази сфера по време на следващия мандат, ако отново влезете в Общинския съвет?
 
- Предстои ни да развием и разширим на територията на Димитровград мрежата от съществуващи социални услуги. Но трябва да се отбележи, че социална политика чрез структурни фондове не се прави, защото за една политика трябва устойчивост и финансиране. При срещите ми с различни групи от хора често ми е задаван въпроса “Къде е Държавата?”. И когато се сблъсквам непрекъснато с хора с различни потребности и проблеми разбирам, че държавната политика наистина много закъсня в развитието на социалните услуги. Да, държавата закъсня, защото социалната политика и днес не отговаря на европейските стандарти, на изискванията на Европа към нас. А Държавата трябва да защитава и гарантира основните права във всички сфери на обществения живот съобразно възрастта, социалния статус, физическото, здравословно и психическо състояние на хората.
Ние ще продължим да търсим алтернативни пътища на финансиране, за да попълваме общинския бюджет за социалните услуги чрез фондове и програми, но те трябва да станат делигирани от държавата дейности. 
Ние от коалиция „ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД” ще се стремим към насочване на социалните услуги и грижи към най-уязвимите групи – възрастни, самотни хора, хора с увреждания, деца в риск; развитие на социалните услуги за най-бедните чрез обществени трапезарии и др. 
 
- Това ли е вашето виждане за развитие на социалните услуги?
 
- Има още много неща, за които ще работим неуморно. В общината предвиждаме да изградим Кризисен център за лица пострадали от домашно насилие или такива, станали жертви на трафик, Център майка и бебе, Дом за стари хора. Трябва да се помисли за изравняване на възможностите, правата и задълженията на хората с увреждания с тези на всички останали граждани на общината. 
 
През този мандат имахме един успешен кмет, ако искаме и следващият да е такъв, трябва да гласуваме с бюлетина №23 - за коалиция “ДА за Димитровград”, както и с №23 за кмет на Община Димитровград в лицето на г-жа Катя Панева – млада, амбициозна жена, със силна воля и ясна визия за развитие на общината. Това е кметът, който ще следва водената до момента успешната политика на своя предшественик и ще я доразвие и надгради. Искам да кажа на всички граждани: „Вашият глас е важен, не оставяйте друг да гради съдбата ви. Помисли за бъдещето!”.
 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil