Бойко на нова първа копка: Поетичните души бленуват магистрали, ние ги строим!
Автор: Атанас САШКИН
Публикувана на: 26 Юли 2011 | 14:49
Новината съдърца видео материал
Новината е изкоментирана: 7 пъти
Борисов не скри раздразнението си, че опитват да обезличат успехите му
"И аз мечтая магистрала. Примерно, от Вършец до Банкя! Ама само си мечтая. Та, ако някой ден някой се присети да я прави, да се знае, че това е моята магистрала. Защото аз съм си я мечтал!"...

С тези думи днес премиерът Бойко Борисов иронизира предшественика си Сергей Станишев за думите, изречени на партиен форум тази събота. В присъствието на делегати от цялата страна тогава червеният лидер сгълча министър-председателя, че с него иде трета национална катастрофа, а половината от сегашната работа на ГЕРБ я свършили в правителството на Тройната коалиция. Задочния отговор Борисов направи днес по обяд при първата копка на нов, 34-километров участък на автомагистрала "Марица", свързващ Димитровград с Харманли.

"Има поетични души, които изпитват нужда да правят вотове и говорят празни приказки. Но фактите са безмилостни към тях: Ето го пътя, ето ги и мечтите! Станишев говори глупости. Бил изпълнил 51 процента от това, което почваме. А в мечтите си – 100 процента", вметна подигравателно Борисов. И допълни: "Щото съм ги чувал да се изкажат по всички теми – от създаването на Света, та до Комунизма и оттатък морето!".

Борисов не скри раздразнение от факта, че опитват да обезличат успехите му, подчертавайки, че за разлика от предходните правителства, прави първа копка едва след осигурено финансиране и избран изпълнител.

Честни условия, добри резултати и привлечени компании от цяла Европа обеща и занапред в правителствената работа по отношение на пътната инфраструктура ресорният министър Росен Плевнелиев. Край Димитровград той оповести стартирането на нови 33 километра от аутобана. По думите му, това ще стане още идната седмица, с което ще се изпълнят още 67 км най-натоварения път в България.

Две години след началото правителството на ГЕРБ изпълни онова, което пое като ангажимент, декларира Плевнелиев пред насъбралото се множество.

"Обещахме три магистрали, сторим шест! Защото вече се работи и по "Хемус", и по София-Калотина, и по "Струма". Не правим това, защото имаме милиарди излишъци, а защото следваме приоритети! Тези, които се къпеха в излишъци, не сториха нищо. Похарчиха 4 млрд. лева за един месец през 2008 г. Ние не разполагаме с подобен ресурс, но стоим повече от всички родни правителства през последните 20 години взети заедно. Те направиха 177 км за 20 години. За две ние имаме зад гърба си вече 260 км и продължаваме", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Плевнелиев превключи на вълните на премиера с подигравателното, че опонентите им често не правят разлика между карта на "Гугъл" и кадастрална, между четирилентов път и магистрала.

"Строим пътища, защото са за хората, за градовете, регионите и държавите", натърти Плевнелиев. За важността на подобни капиталовложения той приведе в ход статистиката, според която 2/3 от стокооборота и трафика се извършва по сухоземни пътища. "Затова и онези, които не разполагат с инфраструктурата, биват изолирани от глобалната икономика", предупреди министърът.

Бел. ред.: Видеорепортаж може да проследите
от интегрирания вдясно медиа плейър


Снимки © www.DGPAZAR.eu
Видео: Атанас Георгиев
Всички права запазени!
25 месеца до пусковия срок
След завършването си ЛОТ2 на автомагистрала “Марица” ще позволи високоскоростното преминаване между Димитровград и Харманли. Както DGPAZAR.eu писа на няколко пъти досега, 34,4-километровият участък се финансира по линия на Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Стойността на проекта възлиза на над 122 млн. лева, като 80% от средствата са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС, а остатъкът поема националния бюджет. 25-месечен е срокът за изпълнение на трасето.

На церемонията днес присъстваха още кметът на общината Стефан Димитров, депутатът от 29-и многомандатен избирателен район Иван Петров, както и Герхард Райвегер, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия. На отправната точка за стартиращите строително-монтажни дейности стъпи и изпълнителният директор на “Пътностроителна техника” АД. Тук той пристигна и в качеството си на представител на изпълнителя в лицето на сдружение „Марица Хайуей"
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil