Без петъчна търговия и 50-процентен отбив от таксите искат наематели на пазара
Автор: Атанас САШКИН
Публикувана на: 20 Юли 2011 | 09:39
Новината е изкоментирана: 2 пъти
В работата на комисията ще се включат кметът, председателят на ОбС и главният финансист
Временно съкращаване наполовина на дължимите такси за ползване на търговски обекти на територията на димитровградския неделен пазар ще е тема на дискусии днес. Възможността за отбив ще бъде коментирана в рамките на ресорната постоянна комисия, действаща в състава на местния парламент. В нея като председател влиза общинският съветник Димитър Петров. Секретар е Иван Маринов, а членове – д-р Вълчо Митрушев, Велизар Чолаков и Митко Димитров.

Очаква се надвечер представителите на постоянната комисия "Търговия, общински пазари и тържища" да проведат своето юлско работно заседание като част от подготовката за предстоящата след малко повече от седмица сесия на тукашния законодателен орган. По време на сбирката ще бъдат чути аргументите на част от стотиците наематели на тържището, подкрепили нарочна подписка.

За читателите на DGPAZAR.eu тази сутрин общинският съветник Димитър Петров потвърди, че парафи са положили над 500 предприемачи. Така те се обявяват за 50-процентно намаление на наемните такси до края на настоящата календарна година. Като мотив за искания отбив се сочи отлива на клиенти от тържището и намалената покупателна способност на посетителите. Паралелно с това се предлага занапред да отпаднат петъчните пазарни дни, като работното време на тържището се концентрира единствено в съботите и неделите.

Мнозина търговци се оплакват, че реализират продажби на ръба на санитарния минимум за оцеляване на своя бизнеса. Те апелират общинското ръководство за предоставяне на глътка въздух чрез подкрепа на предприемачеството.

Тези дни се чуха и първите мнения против удовлетворяването на искания за орязване на дължимите такси. Схващане на мнозина е, че подобна финансова отстъпка крие по-скоро популистки ход в навечерието на избори. Още повече, че това не би решило кардинално проблема с нарастващите харчове и свитото потребление. От друга страна редуцирането на приходите от наемни такси ще наруши баланса на общинската финансовата рамка като рефлектира драматично върху хроничния недостиг на средства в хазната.

Освен членовете на постоянната комисия и заинтересовани търговци, се очаква на заседанието днес да присъства лично кметът Стефан Димитров и председателят на ОбС Катя Чалъкова. Към тях ще се присъедини и главният финансист на Общината Татяна Ванчева.

Междувременно свои заседания днес ще проведат и членовете на три други постоянни комисии. От 17 ч. ще заседава ресорната по "Здравеопазване и социални дейности", а половин час по-късно – по "Законност и обществен ред" и "Европейски програми и опазване на околната среда и водите".

Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil