Специалисти в пенсионна възраст крепят здравеопазването в Димитровград
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 03 Юни 2011 | 16:33
Новината е изкоментирана: 4 пъти
Няма отделение, където недостигът на здравни специалисти да не е по-малко или повече изразен
Специалисти в напреднала пенсионна възраст крепят нивото на здравеопазването в Димитровград. За това призна пред читателите на DGPAZAR.eu управителят на общинската многопрофилна болница "Света Екатерина" д-р Здравко Наков. Административният шеф на стационара алармира за угрозата скоро проблемът с набавянето на нови кадри окончателно да вземе връх. Това ще постави на глинени крака извършваната тук болнична помощ и блокира напълно обслужването на пациентите по редица клинични пътеки.

Няма отделение, където недостигът на висококвалифициран персонал да не е по-малко или повече изразен. Нужни в Димитровград са ендокринолог, гастроентеролог, анастезиолози, акушер-гинеколог, травматолог, офталмолози и педиатри. Липсата на своевременно решаване на проблема може окончателно да задуши нормалното функциониране на стационара и възпрепятства оказването на адекватна здравна грижа, предупреди Наков.

За изход от създалата се ситуация съществува план за въвеждане на адекватно допълнително материално стимулиране, както и частично или пълно покриване на разходите по специализацията на привлечените млади специалисти. Това става след двустранно подписани договори с ангажимента за започване на работа на по-късен етап. Именно чрез следване на подобна административно-управленска политика от мениджърския екип на лечебницата се надяват да избегнат бъдещи луфтове във формираната банка кадри.

Заради хроничния недостиг на текущи финансови средства, миналата година бе регистрирано забавяне в изплащането на трудовите възнаграждения. Това доведе до свръхнапрежение и демотивация на персонала. Липсата на заплати тогава напъди част от нужните лекари и от наличния медицински персонал. Днес уверенията от страна на ръководството на МБАЛ са, че плащанията вървят регулярно, а миналогодишното изоставане е отдавна наваксано. Паралелно с това с до 15-20% са завишени заплатите на лекарите и на медицинския персонал съобразно парафираното преди време браншово споразумение.

Снимка – DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
РЕТРОСПЕКТИВНО
За последната година кадрови оптимизации в димитровградската МБАЛ бяха извършвани на три пъти. Първата бе в края на юли и началото на август, когато на улицата се озоваха 15 медицински сестри и акушерки. Последва нова вълна през декември във връзка със закриване на т.нар. инфекциозни сектори към Детско и Вътрешно отделения. Орязване на щатовете като мярка за финансов стабилитет и негативен отзвук от намаления обем дейност приключи в последните няколко дни. В резултат на това редуцирани бяха допълнително 20 човека от доскорошния списъчен състав. Съкращението обхвана всички отделения на болницата. Единствено засегнати от него обаче са били представители на помощния и административно-стопанския персонал. За това увери д-р Здравко Наков с уговорката, че в скоро време не планира предприемане на подобни непопулярни мерки.
Като цел за месеците до края на годината медицинският управител си постави повишаване на извършвания тук обем лечебни дейности. Така ще се защити получаване на по-голям бюджет от страна на Здравната каса. Едва тогава може да мислим над варианти за адекватно допълнително материално стимулиране и привличане на нови кадри, категоричен бе медицинският управител на МБАЛ.
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil