Общината финансира “на порции” разплащането на болницата към кредитори
Автор: Атанас САШКИН
Публикувана на: 26 Май 2011 | 13:01
Днес Наков и Стефанова търпеливо изчакаха решението на съветниците
Временна финансова помощ в размер на 140 000 лева за разплащане с кредиторите предостави димитровградският местен парламент на общинската многопрофилна болница "Света Екатерина". Като причина за спешната мярка бе посочено застиналото във времето издължаване на здравното заведение към важните за продължаване на дейността му доставчици.

Народните избраници приеха първоначално заложеното от кмета Стефан Димитров предложение финансовата подкрепа да бъде усвоявана "на порции". За целта от юни до декември, включително, оглавявания от д-р Здравко Наков стационар ще получава ежемесечно по 20 000 лева. Финансистите от Общината и от МБАЛ са пресметнали, че сумата ще покрие текущия недостиг за ритмично издължаване към фирмите-доставчици. Уговорката е година по-късно отпуснатите днес пари да бъдат възстановени по аналогична схема за разсрочено плащане.

Като един от основните проблеми за критичното финансово състояние на общинската многопрофилна болница се сочи забавеното плащане от страна на НЗОК за реално осъществените от медиците дейности. Паралелно с това колапсът на хоспитала е утежнен допълнително от драстично намаления бюджет за настоящата година на дейностите за извършване на болнична медицинска помощ. От екипа на градоначалника отчитат, че само за първите три месеца на 2011 г. борчовете към различните доставчици са набъбнали с нови 70 000 лева. Така общата сума на финансовите пасиви към днешна дата надхвърля 1,083 млн. лева.

Междувременно днес бе приет годишния отчет на МБАЛ "Света Екатерина", като съветниците освободиха от отговорност д-р Здравко Наков и управителя на "Медицински център" ЕООД д-р Елисавета Стефанова за ланшната им дейност.

Снимка – DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil