Община Димитровград с план за приобщаване на маргинализирани социални групи
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 23 Май 2024 | 15:06
План за приобщаване на маргинализирани социални групи се кани да приеме Община Димитровград. Заявката е той да спомогне за интегриране на роми и други жители в уязвимо социално положение. 
 
Предложение за това внася за разглеждане и одобрение в местния парламент кметът Иво Димов. По думите му, документът е разработен във връзка със Стратегията на област Хасково за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021-2030). А също така е в изпълнение на приета преди време национална стратегия.
 
Планът за действие задава основни принципи на цялостна общинска политика за равноправно интегриране на ромите и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи Община
Димитровград. Замисълът е да се предотвратят случаите на етническата нетолерантност. А също така интегриране и ограничаване на нарастващата бедност и социалната изолация на ромите.
 
За целта са набелязани възможности за качествено и приобщаващо образование, равнопоставеност на достъпа до качествено обществено здравеопазване и подобряване на здравословното състояние на населението в компактните уязвими общности. Вписано е и подобряване на жилищните условия, включително и на прилежащата техническа инфраструктура. Както и гарантиран достъп до пазара на труда и съхранение и популяризиране на ромската традиционна култура.
 
Планът за действие ще се реализира със средства от националния и общински бюджети, както и чрез финансиране по европейски, национални и общински програми, уточняват от администрацията. 
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil