Анализ: Едва едно от десет популярни марки сирена на пазара съдържа само мляко
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 23 Септември 2023 | 11:44
Новината е изкоментирана: 1 пъти
Едва едно от десет изследвани на пазара марки сирена съдържат са направени единствено от мляко. Това сочи задълбочен количествен тест-анализ във акредитирана водеща световна лаборатория по поръчка от „Сдружение за достъпна и качествена храна“. Така потвърдено е ниското качество и заблуждаващото съдържание на овчи и биволски сирена и кашкавали от родни производители.
 
Резултатите на една от най-авторитетните референтни международна лаборатории показват фрапиращ случай. При него са попаднали на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани. Производителят е сред водещите фирма в бранша.
 
Останалите, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене. Тестовете са поръчани и финансирани от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ като част от дългогодишната програма за граждански контрол върху хранителните продукти и огласяване на информация за тях.
 
„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирен не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват„овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, коментира Андрей Велчев, председател на Управителния съвет на „Сдружението за достъпна и качествена храна“. 
 
„Констатираното нарушение е нарушение и на принципите на конкуренцията, защото към настоящия момент литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето, с което се размесва. Така тези иначе реномирани производители на овче сирене се облагодетелстват неправомерно от използването на продукти с по-ниска себестойност и така получават конкурентно предимство пред коректните български производители“, добави Велчев.
 
Част от решението на проблема, според Сдружението, би могло да бъде приемането на отраслов стандарт, който доброволно да се спазва. Но държавата трябва, в лицето на БАБХ и КЗП, да изиграе своята решаваща роля за контрол и санкции на некоректните производители.
 
„Сдружението за достъпна и качествена храна“ припомня, че наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикетите на крайния продукт, е забранено.
„Настояваме за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни“, каза Андрей Велчев. По думите му, недопустимо е държавата да толерира производители, които мамят клиентите, трупат неправомерни печалби и застрашават здравето на потребителите.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil