Делян Добрев: Опитват ли се ПП-ДБ да фалират БЕХ и продадат енергетиката?
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 23 Юни 2023 | 11:58
Новината е изкоментирана: 1 пъти
„Опитват ли се ПП-ДБ да фалират БЕХ? Или умишлено декапитализират енергетиката, за да я продадат на безценица?“. Това попита днес Делян Добрев, бивш енергиен министър от правителствата на Бойко Борисов и настоящ народен представител от 29-и Хасковски многомандатен избирателен район.
 
„Български Енергиен Холдинг” ЕАД (БЕХ) е холдингово дружество, обединяващо компании развиващи дейност в производство и пренос на електрическа енергия, пренос, транзит и съхранение на природен газ, както и добив на лигнитни въглища. Просто казано - БЕХ е цялата държавна енергетика на страната. Съгласно чл. 247а от Търговския закон, дивиденти и лихви се изплащат само ако чистата стойност на имуществото, намалена с дивидентите и лихвите, е не по-малка от сумата на капитала на дружеството, фонд "Резервен" и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав. Тоест, ако БЕХ изпълни решението на МС да изплати 1 588 375 000 лева дивидент, от собствения капитал към 31.12.2022 г. трябва да извадим планирания дивидент, акционерния капитал и резервите. Резултатът трябва да е положителна величина. Да, ама не. Резултатът е отрицателен и то в размер на близо 1 млрд лева.
 
При това положение, съгласно чл. 252, ал. 1, т. 5, БЕХ трябва да бъде обявен в несъстоятелност?! Нещо повече! Изплащането на дивидент в такъв размер:
1. Създава риск за предсрочна изискуемост на две облигации на БЕХ за 1.2 млрд. евро;
2. Нарушава ковенантите по облигационните емисии;
3. Поставя под съмнение възможността на дружеството да обслужва регулярно плащанията по тези финансови инструменти;
4. Поставя под сериозен риск бъдещо излизане на финансовите пазари от страна на БЕХ;
5. Предполага значително по-висока рискова премия за дружеството, правейки цената на бъдещото финансирането прекалено висока;
6. Ще доведе вероятно до намаляване на кредитния рейтинг на дружеството;
7. Обрича всички планове за изграждане на нови мощности и/или модернизация на централите. 
 
Драги управляващи, осъзнайте се! Коментарът ми е най-чистосърдечен и нарочно толкова добронамерен. Потопът, който предизвиквате в държавата ще ни издави всички!“, предупреждава Добрев в коментар на личния си Фейсбук-профил.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!

Hola

© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil