25-процентно увеличение за наем на общински обекти и терени влиза от 1 ноември т.г.
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 26 Септември 2008 | 13:46
Новината е изкоментирана: 3 пъти
25,1-процентно увеличение за наем на обекти и терени, общинска собственост, влиза в сила от 1 ноември т.г., след като вчера бе прието решение за актуализация на досега съществуващите такси. Корекцията в цените касае пряко временните съдържатели на заведения за търговия и обществено хранене, на помещения за извършване на услуги, и производство. А също така и стопанисващите складови бази, офиси и сервизи, юридически кантори, селски здравни служби, както и предостъпени терени за клубове на политически партии и нестопански организации.

Инфлационните индекси, отчетени от Националния статистически институт за тригодишен период от последната актуализация, са определящи за формиране на осъвременените разценки.

Традиционно най-скромни отчисления се инкасират от съдържателите на сервизни помещения и от представителите на политически партии. Съобразно новото решение, за квадратен метър първите вече ще броят по 11 стотинки за I-ва зона и по 10 стотинки – за II-ра. Съответно политиците ще заделят по 68 стотинки за квадрат, вместо досегашните 54.

Най-много ще внасят в бюджета съдържателите на юридически кантори, разположени на първи етаж. Занапред те ще се издължават с по 7,50 лв. за квадрат, а не както досега – с по 6 лв. Съответно колегите им от третия етаж на административната сграда на бул. "Раковски" 13 ежемесечно ще привеждат по сметка на Общината по 3,38 лв. (2,70 лв. сега).

Щандовете в Търговския дом ще се предоставят срещу 1,70 лв./кв.м. За останалите общински помещения важи действащата система на райониране. Навсякъде обаче е в сила 25,1-процентното увеличение, на базата на което всеки заинтересован сам може да калкулира с колко ще се натовари бюджетът му от началото на ноември, отбелязва dgpazar.eu

В т.нар. първа зона от търговците и от съдържателите на заведения за обществено хранене ще се събира по 2,25 лв. за квадратен метър. Във втора и трета зони сумата се редуцира съответно на 2,13 лв. и 1 лв. За I-ва зона услугите ще се инкасират с 1,58 лв., производствените помещения с 1,13 лв., а офисните – с 2,70 лв. Съответно актуализираната цена за квадрат при складовите бази вече е 1,35 лв., като всички цени са без включен ДДС.

Към финансовото бреме на наемателите на обекти и терени, частна общинска собственост, ще се прибавя и съответната част от данъка върху недвижимите имоти, както и дължимата такса битови отпадъци. Припомняме, че конкретният размер на тези налози е "плаващ" се определя ежегодно с нарочно решение на местния парламент.

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil