До 15 000 лева безвъзмездно за фотоволтаици ще получават домакинствата
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 04 Януари 2023 | 12:50
До 15 000 лева безвъзмездно за внедряване на фотоволтаични системи ще могат да получават занапред домакинствата. Това става възможно след като от 1 февруари, тази година, те могат да кандидатстват за държавна помощ за изграждане на подобни възобновяеми източници на електроенергия.
 
Одобряваната сума ще стига до 15 000 лева, а парите идват от Плана за възстановяване и устойчивост, обяви днес служебният министър на енергетиката Росен Христов.
 
Инвестицията ще се отпуска след вече изградени и одобрени проекти. Това означава, че домакинствата следва да монтират екологичната система за отопление със собствени средства. Впоследствие могат да кандидатстват Държавата да възстанови със средствата от ЕС вече направените разходи.
 
Кандидатите ще бъдат оценявани по точкова система. Същевременно финансирането ще се отпуска на българските граждани, събрали най-много актив от точки. Уточнението е, че с предимство ще се ползват онези, които са вписани като собственици на имота, кандидатстващ по проекта за екологично отопление. От значение ще е и числеността на обитателите на сградата, които ще се възползват пряко от предимствата на „зелената“ алтернатива.
 
Целта на държавната инвестиция е да замени системите на твърди горива като печки и камини, които замърсяват околната среда. Замисълът е мястото им да заемат системи за отопление на вода и със слънчева енергия.
 
Пилотната програма позволява финансиране до 1 960 лева за системи за отопление с вода, както и до 15 000 лева - за фотоволтаици с потребление до 10 киловатчаса.
 
Общата стойност на програмата по NextGenerationEU е 240 милиона лева, а първият транш от 80 милиона лева вече бе отпуснат. Очакванията са да се възползват повече от 9 000 домакинства в цялата страна.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil