Община Димитровград с информационна кампания за рисковите при инсулт
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 28 Октомври 2022 | 12:25
Новината е изкоментирана: 1 пъти
 
Информационна кампания за рисковите и симптомите на инсулта предприе Община Димитровград в навечерието на световния ден за борба с коварния здравословен проблем. 
 
„Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ е мотото на инициативата. Тук тя се провежда в пенсионерските клубове, в сградата на тукашната Многопрофилна болница, както и във фоайето на Общинска администрация. На всяко от изброените места поставени са информационни бордове с брошури, описващи рисковете и симптомите на инсулта. 
 
Тук кампанията се провежда под егидата на кмета на Община Димитровград Иво Димов.
 
Световният ден за борба с инсулта се отбелязва на 29 октомври от Световната организация за инсулт (WSO). Кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.
 
Във фокуса на общественото внимание сега се поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати, е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един човек.
 
Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В инициативата се включиха много общини. Така на 29 октомври осветени ще бъдат общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в редица градове, след които такива и съседно Хасково.
 
Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели. А именно – намаляване броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от Асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.
 
През този месец Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Така Димитровград се присъедини към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.
 
Снимка - Община Димитровград

Hola

ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ!
От Асоциацията за инсулт и афацизия се обръщат с апел към всички да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите за да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER. С негова помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7 000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца

Прогноза за България за периода 2015-2035: Брой инсулти: +14%; Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%; Брой смъртни случаи: +25%.
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil