Заради инфлацията: Общините пред угроза да загубят милиарди европейско финансиране
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 13 Юни 2022 | 15:55

Пред невъзможността да продължат изпълнението на вече подписани договори са изправени повсеместно общините на територията на страната. Причината -  липсата на утвърдена законова рамка и разписана методология за актуализация на цените в условията на все по-нарастваща инфлация.

Проблемът не е от вчера, а Димитровград не прави изключение от останалите общини в страната, призна днес кметът Иво Димов. В тази връзка още в началото на годината от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) настояха за промени в сега действащия Закон за обществените поръчки. Целта – да залегнат възможности за актуализация на цените при вече подписани договори.

Над 2 млрд. лева са проектите, изпълнявани от българските общини, пресметнаха още преди време от НСОРБ. Липсата на ясна методология за актуализация на договорите по тях, обаче, вече се явява сериозна спънка. Така много от фирмите предпочитат да се оттеглят от договорите, поради невъзможността да ги изпълнят в пълен обем на договорираните преди инфлацията цени.

Аналогично е положението с обновяването на общинския драматичен театър в Димитровград, както и на местния културен дом „Химик“. Дейностите по реновиране на театъра са изпълнени на 80%. При втория обект, обаче, незавършени остават по-голямата част от набелязаните дейности, посочи кметът Иво Димов. И не скри, че фирмата-изпълнител е изпаднала в невъзможност да продължи работа поради драстично нарасналите цени на строителните материали.

Същата съдба има и парк "Марица". За обновяването му Община Димитровград има спечелен проект. Забавения с повече от година заради съгласувателни процедури старт сега прави неактуални заложените в началото цени.

При някои от тях поскъпването е двойно, коментира днес кметът. И поиска максимално бързо и адекватно Държавата да се включи в разрешаването на проблема, който може да доведе до загуба на европейски средства.

Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil