Избраха зам-кмета Яшо Минков за вицепрезидент на Асоциация АТРИУМ
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 10 Юни 2022 | 14:22
За вицепрезидент на Асоциация АТРИУМ е избран зам.-кметът на Община Димитровград Яшо Минков. Това стана в рамките на провело се вчера Общо събрание на Асоциацията. За президент е посочен видният италиански учен и архитект проф. Улисе Трамонти. Той унаследи на поста дългогодишния президент проф. Джон Патрик Лийч.
 
Във Асоциация АТРИУМ членуват общо 18 европейски общини, 13 от които италиански (Бертиноро, Карбония, Кастрокаро, Червия, Чезенатико, Ферара, Форли, Форлимпополи, Мерано, Предапио, Торвискоза, Трезиняна и Чезена). Други две са хърватски (Лабин и Раша). В Асоциацията влизат още две румънски (Яши и Щеи), както и българската Община Димитровград.
 
Асоциация АТРИУМ е учредена през юни 2013 г. от партньорите по проекта ATRIUM (2011—2013 г.), финансиран по програма Югоизточна Европа. Проектът подчерта ключов елемент от европейската история от XX-и век: културното наследство и паметта, свързани с тоталитарните режими и тяхното конкретно архитектурно наследство. Основният резултат от сътрудничеството между партньорите бе поставянето и развиването за първи път на темата и проблематиката на противоречивото наследство – както материално, така и нематериално, за да се „открият“ споделени исторически елементи. 
 
Основните цели на Асоциацията са разпространяване на знания, свързани с архитектурата и историята на 20-ти век, със специален акцент върху периодите, белязани от диктаторски и тоталитарни режими в Европа.
 
Освен научна дейност, Асоциацията активно участва в изпълнението на европейски проекти, като има вече десетки реализирани такива. Понастоящем се изпълняват четири проекта, два от които с участието на Димитровград, като по единия нашата община е водещ партньор.
 
Снимки © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!

Hola

© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil