С допълнителна техника и обзавеждане Общината доокомплектова МБАЛ
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 07 Април 2022 | 11:30
 
Съвременна медицинска апаратура и допълнително специализирано обзавеждане за нуждите на МБАЛ „Света Екатерина“ възнамерява да закупи администрацията на кмета Иво Димов. Това става в изпълнение на спечелен преди време донорски проект, информират от екипа на градоначалника. Така на разположение на общинската многопрофилна болница скоро ще бъдат парно-вакуумен стерилизатор, оборудване и система за окомплектоване на болничната лаборатория, както и 50 механични болнични легла.
 
Отпуснати за целта са 473 110 EUR под формата на допълнителен бюджет по разработвания от Общината проект „Интелигентна медицина“. Така в следващата година ще продължи осигуряването на здравна грижа на хората от населените места на общината и доокомплектоване с необходимата техника, поясняват от тукашната градска управа.
 
След анализ на състоянието и нуждите на МБАЛ "Света Екатерина", подменени ще бъдат вече морално остарелите и амортизирани апарати в болничната лаборатория. А също така и използвания към момента автоклав, който е с изключително високо потребление на електроенергия. С нови подменени ще бъдат и използваните с десетилетия стари болнични легла. 
 
Снимка © 2019, Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА
Община Димитровград, в партньорство с Технологичен институт на Източна Македония и Тракия и Община Паранести в Гърция разработиха настоящия проект още през 2016 г.
След подписване на договор за финансиране, по проекта бяха закупени:
- Рентгенов апарат за нуждите на Многопрофилната болница за активно лечение
- Микробус, тип „медицински фургон“, оборудван със система за видеоконферентни разговори; специализирана камера с вградена осветителна система. А също така монитор за витални показатели; 12-канален РС-базиран ЕКГ-апарат; ултразвукова коремна сонда; телемедицински стетоскоп; отоскоп; безжични многофункционални преносими устройства за медицинска диагностика.

Към основното проектно предложение, Управляващият орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A одобри още едно допълнително предложение, благодарение на което бяха одобрени за закупуване:
- Мобилен дигитален рентген
- Дихателни респираторни апарати
- Пациентски монитори за непрекъснато наблюдение на ключови жизнени параметри
- Оборудване за очни прегледи
- Лек автомобил
- Оборудване за дезинфекция на помещенията в болницата

Общата стойност на проекта след двукратно одобряване от страна на Управляващия орган на Програмата на допълнителни дейности възлиза на 2 090 329,37 EUR, от които за Община Димитровград, като водещ партньор, бюджета е 1 384 543,38 EUR.
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil