Монтираха първите битови климатици по общинския проект за екоотопление
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 07 Февруари 2022 | 14:59
Новината е изкоментирана: 1 пъти
Монтирани днес бяха първите климатични инсталации по разработения от Община Димитровград проект за подмяна на старите печки с алтернативни, екологично съобразни форми на отопление. Така напрактика начена реалното изпълнение на дейностите по подмяната на архаичните кюмбета в домакинствата с климатици. 
 
Процеса е организиран така, че първо представител на фирмата се свързва по телефона с гражданите, сключили договори. Тези, които желаят монтажа да се случи в настоящия отоплителен сезон, заявят съгласие с подписване на декларация. Впоследствие от фирмата-изпълнител уговорят с тях удобен ден и час за осъществяването на монтажа. До седмица след монтирането на новите климатици, хората ще трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга оторизирана фирма.
 
2 815 климатика следва да бъдат монтирани до края на декември 2023 г. Проектът е най-големият, реализиран в момента от Община Димитровград, и се обезпечава по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. Финансирането възлиза на 7 555 396,72 лева, 6 422 087,21 лева от които са от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 1 133 309,51 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. 
 
Седем общини в страната са одобрени да реализират проектите за подобряване качеството на атмосферния въздух. Димитровград е една от тях. Градът край Марица е и втората община в страната, която премина към етапа с реално изпълнение на дейностите по монтажа на новите климатици. До момента само София е стартирала тази процедура.
 
Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. 
 
Снимки - Община Димитровград
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil