Българи и гърци ще борят смъртността сред димитровградските роми
Автор: Атанас САШКИН
Публикувана на: 19 Януари 2011 | 09:59
Новината е изкоментирана: 3 пъти
Най-интегрирани и обгрижвани “братята” роми в България се чувстват по време на избори
Да намали детската смъртност и удължи продължителността на живота на ромите в Димитровград и общината ще се грижи проект, чието изпълнение стартира по Програма за европейско териториално сътрудничество. Водещ партньор в "Roma alert" е гръцката неправителствена организация „OikoKoinonia". Заедно с тукашната градска управа, тя ще прокарва политики за повишаване благосъстоянието на етноса, характерен с чергарски си начин на живот.

За финансиране на начинанието са заделени 913 750 EUR. Част от сумата ще обезпечи провеждане на информационни кампании за възможните здравословните проблеми, необходимите медикаменти, полагане на медицински грижи и предотвратяване на потенциални епидемии. Надеждите на разработчиците на проекта са, че ромите най-сетне "ще прихванат" от добрите хигиенни навици и изучат основните положения във функционирането на Националната здравно-осигурителна система. Набелязано е и създаване на смесена българо-гръцка структура с персонал от социални работници и лекари, които да се занимават с превенция и опазване здравето на представителите от "малцинствения" етнос.

Авторите на идеята се надяват чрез образователни материали с максимално опростени и лесни за асимилиране думи да внушат известно самосъзнание и отговорност в ежедневието на ромите. Не е известно обаче дали ще се промотира и ограничаване на безразборното роене на потенциални клиенти за социалните служби, без перспектива за личностно развитие и съществен принос към устоите на обществото.
© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil