Начева замяна на старите домашни кюмбета с безплатни климацити по общински екопроект
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 25 Януари 2022 | 14:31

 

От началото на идния месец в Димитровград стартира фактическата подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с енергийноефективни климатични системи. Това става възможно след като преди време администрацията на кмета Иво Димов спечели донорски проект, насочен към битовите потребители. В резултат на това, днес градоначалникът проведе работна среща с ръководителя на проекта Марияна Христова и с управителя на фирмата-изпълнител Атанас Лозанов. Поетият ангажимент е още от 7 февруари т.г. да започне реалната подмяна на уредите по домовете на одобрените кандидати.

От утре представител на фирмата, координираща процеса, ще прозвъни първите сто одобрени. Това ще става по поредността на сключване на договорите, поясняват от Общината. Желаещите монтажът да се случи още в рамките на настоящия отоплителния сезон, следва да заявят с декларация писменото си съгласие. Впоследствие от фирмата-изпълнител ще уговорят с тях удобен ден и час за извършване на монтажа.

Изискването е до седмица след поставяне на новите климатици старите печки на твърдо гориво да бъдат предадени. С това ангажирана ще бъде друга оторизирана по проекта фирма.

Справката сочи, че общо 2 815 климатика следва да бъдат монтирани в срок до 31 декември 2023 г. Именно тогава изтича и крайният срок за изпълнение на набелязаните по проекта дейности.

Междувременно вчера изтече срокът по другата процедура. Тя бе за подаване на оферти за избор на доставчици на отоплителни устройства за битово отопление на газ, пелети и радиатори.

Снимка - Община Димитровград

Повече за проекта
Проектът е най-големият, реализиран в момента от Община Димитровград, и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. Финансирането възлиза на 7 555 396,72 лева, 6 422 087,21 лева от които са предоставени от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Останалите 1 133 309,51 лева са под формата на национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България.

Общо седем общини в страната са одобрени да реализират проекти за подобряване качеството на атмосферния въздух, една от които е и Димитровградска.

Понястоящем Димитровград е втората община в страната, която вече преминава към реално изпълнение на дейностите по монтажа на новите климатици. Пред нея е единствено София, която е стартирала тази процедура.

Припомняме, че целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на Община Димитровград чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление. Именно те са и един от основните източници на замърсяване на въздуха. За целта е предвидена подмяна на действащи отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни видове отоплителни устройства.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil