До дни откриват официално Център за временно настаняване на хора в риск
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 14 Октомври 2021 | 15:08

 

До дни открит в Димитровград ще бъде първия по рода си тук Център за временно настаняване на хора в риск. Церемонията прерязване на лентата ще се състои идната сряда, с което представен ще бъде обновения сграден фонд на някогашното училищно общежитие на тукашната Професионална гимназия по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“.

Над десетилетие постройката тънеше в разруха след възникнал пожар и отказ от страна на стопанина й в лицето на Държавата да върне към живот мястото, превърнало се в обрасла в бурени клоака. Така в началото на 2013-а година Общината придоби собственост върху имота, започвайки работа по привличане на външен финансов ресурс за ремонт, обновяване и обзавеждане.

Днес някогашното общежитие е вече напълно обновено. Средства за това администрацията на кмета Иво Димов осигури по линия на европейската солидарност. 626 769 лева отпусна Оперативна програма „Региони в растеж“, а други 94 015,38 лева целево постъпиха като национално съфинансиране, припомня DGPAZAR.eu. Очаква се занапред в напълно реновираната сграда да се помещава кризисен център за настаняване на до двадесет потребители. Той ще обезпечава нова за Общината социална услуга. Целта й е предоставяне на близка до семейната грижа за лица, временно или трайно лишени от подслон.

Освен за бездомни, Центърът ще предоставя набор социални услуги и за хора, изложени на риск от бедност и т.нар. социално изключване. А също така за жертви на трафик и насилие. Вклъчително – и имащи различни форми на зависимости, както и жертви на имотни и финансови измами. С всеки един от настанените в Центъра екип специалисти ще работи индивидуално, уверяват от тукашната градска управа.

Бел.ред.: Още снимки отпреди осем години в стария облик на сградата - във фотогалерията под материала!

Снимки © 2013, www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
Свършеното до момента
Топлоизолация, подмяна на дограмата и полагане на нова покривна конструкция са извършени в месеците назад по сградата на бившото общежитие. Понастоящем сградата разполага с пет складови помещения, помещение за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж са обособени две отделения за по двама потребителя, приемен офис, офис за персонала, приемно за инвалиди, медицински сектор, трапезария и разливна кухня. На следващото ниво са ситуирани още осем отделения - за по двама потребителя. А също така общи санитарни възли и кабинет. По проекта е изградена и рампа за достъп на хора в неравностойно положение.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil