Тревожно: Драстично застаряват лекарите в Хасковско, младите специалисти едва 8,3%
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 01 Юли 2021 | 11:21

Тревожна тенденция към застаряване на лекарите се отчита в Димитровград, Хасково и останалите населени места от областта. Статистиката сочи, че най-голям е делът на здравните специалисти от 55- до 64-годишна възраст. Те са 299 и формират 44,5% от общия брой медици. На противоположния полюс са младите лекари, които в региона са едва 56 (8,3%).

Застаряването на персонала в лечебните заведения в Димитровград, Хасково и останалите населени места от областта е десетилетен негативен процес, алармират работещи в сектора. Така нерядко се налага и на работа да остават лекари, навършили пенсионна възраст. Така, въпреки прослуженото време, пациенти продължават да приемат 155-ма медици в региона. 32-ма от тях дори са на над 75-годишна възраст.

Според официалната статистика, т.нар. осигуреност на населението с лекари в Хасковска област е една от най-ниските в страната – 30,1 на 10 000 души. За справка най-висока – 63,4 на 10 000 души, е тя в Плевен, а най-ниска (24,3 на 10 000 души) в Кърджали.

Към края на миналата година в Хасковска област функционират 11 заведения за болнична помощ с общо 1 096 пациентски легла. 62 са заведенията за т.нар. извънболнична помощ. Многопрофилните болници в областта са 5 с общо 802 легла. В тях е съсредоточен 78.9% от целия леглови фонд на областта.

В края на 2020 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в областта практикуват 672 лекари (табл.1). Лекарите по дентална медицина са 189, а медицинските специалисти по здравни грижи - 1 135. 761 от тях са медицински сестри, а 96 - акушерки.

Снимки © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil