Ръст на издадените ПИК и електронни подписи отчитат данъчните в региона
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 21 Октомври 2020 | 13:16

Значителен ръст на издадените персонални идентификационни кодове (ПИК) и на класифицирани електронни подписи (КЕП) отчитат данъчните в региона. Ако през първото тримесечие на годината връчените на клиенти ПИК са били 2104, а активизираните електронни подписи - 2657, то след края на третото тримесечие броят им е вече съответно 5 465 персонални кодове и 6 139 е-подписа.

Увеличението е повече от два пъти. Според данъчните, основно се дължи на осъзнатото удобство и безопасност от страна на клиентите на НАП да подават декларации и правят справки дистанционно чрез интернет в условията на COVID-19.

Персоналният идентификационен код е напълно безплатен. Издава се за броени минути в кой да е офис на приходната администрация, уверяват оттам. Позволява деклариране на данъци и осигуровки, както и редица справочни услуги, без посещение на място в НАП, независимо от нейното работно време – 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието.

С ПИК на НАП могат да се ползват както е-услугите на Агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Национална здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието и др.


За още по-голямо улеснение на гражданите, в извънредната епидемична обстановка, НАП осигури възможността ПИК да се заяви предварително на Информационния телефон 0700 18 700 или на имейл: infocenter@nra.bg . Необходимо е потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който да получи ПИК. След обработване на заявката, от съответния офис на Агенцията се свързват с потребителя, за да уточнят дата и час на връчване на кода.

От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil