Общината с одобрено финансиране по три знакови за Димитровград проекти
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 13 Май 2020 | 17:17
 
Договори за финансиране на три знакови за обновяване на градската среда проекта разписа днес кметът Иво Димов. Средствата се предоставят безвъзмездно по линия на европейската солидарност. С тях ще се реновира парк "Марица", културен дом "Химик" и сградата на общинския драматичен театър "Апостол Карамитев". Средствата са по спечелени от администрацията на градоначалника проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. 
 
Намеренията на местната власт са още отпреди пет години и са свързани с цялостни ремонти и реконструкция на трите обекта, припомня DGPAZAR.eu.
 
Проект „Благоустрояване и реконструкция на парк Марица“ е на стойност  3 130 000.00 лв., от които 1 554 033.30 лв. са собствено съфинансиране. Проектното предложение обхваща зона, която е естествено продължение на централната пешеходна зона на града и представлява представителен архитектурен ансамбъл. Обектът на интервенция е елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа - АТРИУМ. 
 
В парк "Марица" ще бъдат възстановени и ремонтирани съществуващите алеи с полагането на плътен асфалтобетон – 50 000,00 кв.м. Ще е постявят и 1 800,00 кв.м вибропресовани павета на входно пространство. Планува се и изграждане на три нови детски площадки за деца от 3- до 18-годишна възраст с комбинирани детски комплекси, люлки, въртележки, занимателни вертикални панели, тунели, баскетболен кош, фитнес-уреди и други. 
 
Нова интересна атракция ще е изграждането на приключенски кът и разширяване на скейтборд-площадката. На брега на реката ще има красива ротонда, която е проектирана като естествен завършек на централната ос на алейната мрежа – подходящо място за отпочиване след дългата разходка и създаваща условия за разговори и наслаждаване на приятната гледка към реката и отсрещния хълмест бряг. Алейната мрежа ще бъде обогатена с близо 200 пейки с облегалки и ново LED-осветление.
 
Проект „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев” е на обща стойност 2 454 455 лв., 368 168.00 лв. от които са собствено съфинансиране. Дейностите по проекта са за 30 месеца и предвиждат цялостен ремонт на залата на театъра и всички функционални системи, при привеждането им в съответствие с всички европейски норми и изисквания за съвременна модерна театрална зала.
 
Проектът „Реставрация и ремонт на Културен дом "Химик", включително прилежащи площи, е на обща стойност 3 719 102 лв. със срок на изпълнение 30 месеца. Съфинансирането за изпълнението на проекта от страна на общината е на стойност с 557 865 лв. от общото финансиране. Ще бъде извършен цялостен ремонт и реконструкция на обекта за превръщането на сградата в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти, конференции, изяви на самодейни танцови и певчески състави, кинопрожекции и основно обновяване на всички прилежащи площи. 
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
ОЩЕ ЗА ПРОЕКТИТЕ
И трите проекта са в реализация на Процедурата за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Димитровград, приет и одобрен от МРРБ през 2015г. Те са част от приетата Инвестиционна програма на Общината, включваща списък с обекти на интервенция, одобрен от Управляващия орган на ОПРР през 2016г.

Средствата са целеви и са насочени към подобряване на културната инфраструктура на общината и градската среда, уточняват от екипа на градоначалника.
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil