МБАЛ: Обслужването на пациентите зависи от търпението на кредиторите!
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 29 Октомври 2010 | 14:55
Новината е изкоментирана: 2 пъти
Медицинският шеф пред ОбС: Напрежението и демотивацията сред персонала расте!
Безпроблемното обслужване на пациентите е обвързано пряко с търпението и разбирането на кредиторите! Така от димитровградската Многопрофилна болница за активно лечение коментираха форсмажорните обстоятелства, при които са принудени в последните месеци да работят лекари, сестри и обслужващ персонал. Общо на 1 757 000 лв. възлизат дълговете на "Света Екатерина". 999 000 лв. от тях са към различни доставчици. 536 000 лв. са борчовете за лекарства и консумативи. Остатъкът е формиран от не разплатени суми за заплати, данъци и осигуровки.

691 000 лв. очаква общинската болница по линия на заработени клинични пътеки. До края на миналия месец финансирани на 100-процента от страна на Здравната каса са единствено месеците януари и февруари. Частично платени са март, април, май, юни и юли.

При подобна ситуация е трудно да се покрива дори заработеното от персонала. Всички останали разходи, свързани с обслужването на пациенти, на практика увеличават дълговете на болницата, призна медицинският управител на МБАЛ д-р Здравко Наков. На съветниците от местния парламент вчера той предостави обстоен анализ, обхващащ изтеклото деветмесечие на тази годината.

Напрежението и демотивацията сред персонала са много големи!, категоричен бе болничният шеф. И илюстрира казаното с факта, че от юли насам подчинените му са получавали единствено авансови суми, вариращи от 50 до 70 процента от общо дължимото. Като спасителен изход от ситуацията на първо време Наков посочи правителственото обещание за отпускане на спешно финансиране, с което да се разплатят част от борчовете.

От МБАЛ отрекоха слуховете за напускане на здравни специалисти от началото на годината досега. През август обаче бе извършена кадрова оптимизация. Непопулярната мярка "удари" близо 30 души, половината от които - кадри от средния медицински персонал. Ако агонията в здравеопазването обаче продължи, Наков не изключи вероятността още януари да прибегне към нова вълна на съкращения. За подобно развитие на нещата той загатна с уговорката, че и сега повереното му здравно заведение полага усилия да задържи кадрите си и поддържа ниво при обслужване на пациентите.

Снимка - DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
БЕЗ ОЩЕТЕНИ В БОЛНИЧНИТЕ СТАИ. ЗАСЕГА...
Финансовите затруднения на общинската многопрофилна болница засега не рефлектират по никакъв начин върху качеството на предлаганите медицински услуги, категоричен бе медицинският управител д-р Здравко Наков. Той подчерта, че пациентите не са лишени нито от лекарства, нито от изследвания, храна или отопление. Като потърпевши от случващото се Наков посочи единствено своите колеги. Но предупреди, че ако кризисната ситуация продължи, неминуемо ще засегне и постъпващите за лечение.

Счетоводна загуба в размер на 11 000 лв. отчитат в момента от "Света Екатерина". Очакванията са до края на годината тя да набъбне допълнително. От здравното заведение прогнозират и драстично редуциране на приходите вследствие свития с около ¼ обем на извършваните медицински дейности.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil