Стартира прием на документи за обгрижване на крайно нуждаещи се в домашна среда
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 21 Февруари 2020 | 16:09
 
Прием на документи на хора, нуждаещи се от предоставяне на грижи в домашна среда,започна от днес Община Димитровград. От администрацията на кмета Иво Димов посочват, че съгласно изискванията, от услугата могат да се възползват лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ. Изискване е и те да са над 65-годишна възраст, в невъзможност да се обслужват сами. Отделно трябва да живеят сами или да  нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа.
 
Има изискване и по отношение на получавания месечен доход. А също така кандидатстващите да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане. Уточнението е, че това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания. Отделно трябва и да не са включени в механизма за лична помощ.
 
За тези и други изисквания Дирекция „Социално подпомагане” ще извършва проверка за съответствие за включване в Програмата. Ако не могат да бъдат удовлетворени всички желаещи, поради ограничения финансов ресурс, включването ще се осъществява по реда на подаването на заявленията.
 
Лицата, отговарящи на условията и желаещи да ползват услугата, могат да подават заявления в димитровградския Център за комплексни услуги на ул. „Владимир Поптомов” №2 (бивша детска ясла), южен вход. Това ще става от вторник, 25 февруари, всеки работен от 10:30 до 12:00 ч. и от 14:30 до 16:00 ч.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
Бюрото по труда ще предлага подходящи кандидати за домашни помощници
Включените в програмата хора ще бъдат обгрижвани от лица, които ще бъдат назначавани на длъжност „Домашна помощница/Домашен помощник“. За да бъдат назначени те трябва да отговарят на следните условия:

1. Да са безработни лица, регистрирани в дирекция „Бюро по труда“.
2. Безработни лица, обект на Програмата, които могат да се включват в нея само при изявено тяхно желание, са:
- полагащите грижи за деца до 3-годишна възраст;
- родители, които отглеждат сами детето/децата си;
- настойници и попечители;
- бременни жени след третия месец на бременността им;
- лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане;
- лица за времето, в което полагат грижи за болен член на семейството или за болен роднина по възходяща и низходяща линия до втора степен;
- лица, полагащи грижи за член на семейството или за роднини по възходяща и низходяща линия до втора степен, които са с трайно увреждане и се нуждаят постоянно от чужда помощ.

Дирекция „Бюро по труда” ще насочва подходящи безработни лица за наемане по трудово правоотношение за предоставяне на домашна грижа на включените в списъка одобрени потребители.

Кандидатите за длъжността „Домашна помощница/Домашен помощник“ не подават заявления в Общинска администрация, а се насочват от трудовите посредници.
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil