Стефан Софиянски: На Бойко Борисов му липсва управленски “рефлекс”!
Автор: Тенчо АТАНАСОВ
Публикувана на: 17 Октомври 2010 | 16:13
Новината съдърца аудио материал
Новината е изкоментирана: 5 пъти
Стефан Софиянски със Стефан Димитров и Стефан Венков, член на Националния политически съвет
В липса на управленски "рефлекс" да предугажда възможностите за намиране на изход от кризисни ситуации бе обвинен днес министър-председателят Бойко Борисов. В Димитровград лидерът на "Съюз свободни демократи" Стефан Софиянски дръпна унищожителна критика на правителството на ГЕРБ най-вече по отношение на провежданата в страната фискална политика. Соченият като успешен служебен премиер след т.нар. гладна зима на 1997-а днес се срещна с членове и симпатизанти в тукашната Зала "Гроссето".

В продължение на час Софиянски представи своя поглед за ставащото в страната през последните години. Той не отрече, че кризата би ударила кое да е правителство в условията на тотален срив на световните пазари. Но отчете, че системното обедняване на българина е най-вече вследствие на лошо управление.

За да илюстрира думите си Софиянски направи известна аналогия между правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов. По думите на лидера на ССД, и едните, и другите не са защитили националния интерес при усвояването на отпусканите от Европейския съюз финансови средства. Именно тези капитали, според някогашния столичен кмет, биха могли да се ползват като буфер за компенсиране на бюджетния дефицит. Критиките прозвучаха най-вече към сегашния финансов министър Симеон Дянков и провежданата на правителствено ниво фискална политика.

"България имаше историческия шанс да избегне негативните последици от кризата. Защото въпреки обедняването в световен мащаб, имахме на разположение над 7,2 млрд. евро от еврофондовете", посочи Стефан Софиянски. Недопустимо, според него, е в момента да плащаме повече като вноска на страна-членка в ЕС, отколкото реално усвояваме по различните проекти. "Е, как тогава няма да имаш бюджетен дефицит?", попита риторично гостът. Той смъмри мнозинството и за похарчените милиарди от резерва.

"Ако питате Дянков къде са отишли всички тези средства, сам не може да си отговори! Не е срамно да ползваш кредит. Лошото е когато го управляваш зле, каквото и прави днес нашето правителство", каза още Стефан Софиянски. Въпреки, че сам се определи като контра на управляващите, той побърза да упомене, че думите му нямат политически привкус, а са въпрос на трезва преценка. Като изразители на недоверието към ГЕРБ лидерът на ССД посочи недоволството на браншовите организации. Според него, след медици и полицаи, към организирани протести крак ще повлекат и други съсловни организации.

Междувременно бе оповестено, че престои учредяване на нови клубове на ССД в общината. За това информира на срещата днес членът на Националния политически съвет на свободните демократи Стефан Венков. Пред съмишленици в зала "Гроссето" той посочи, че до същинския вот остава едва година. "Помним опита отпреди, че колкото по-рано се подготвим, толкова по-добре", каза Венков и като успех посочи предварителните преговори за съставяне на предизборна коалиция. Но предупреди за възможни капани, които управляващите биха заложили с приемането на новия изборен закон.

Бел.ред.: Част от изявлението на Стефан Софиянски
може да чуете от интегрирания по-горе медиаплейър


Снимки - DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
ИЗПРОВОДИХА ЛИДЕРА НА ССД С ПОДАРЪК
Обемен подарък, забулен за медиите в тайна, получи днес лидерът на ССД след края на срещата с димитровградските партийни активисти. Софиянски не скри приятната си изненада от неочаквания дар, докато внимателно поемаше с ръце препасания със златиста панделка квадратен пакет.
Преди гостуването си в Димитровград, бившият столичен кмет бе в съседно Хасково. Там десетки партийни функционери на Свободните демократи проведоха свое работно заседание. След края на изнесения Национален политически съвет, Софиянски даде изявление за медиите от областния център.
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil