“Единствените пари, за които не съжалявам, са тези за тотото!”
Автор: Ваня КУСЕВА
Публикувана на: 16 Октомври 2010 | 13:28
Късметлията Радко Пандев днес
- От кога играеш тото?
- От 1961-ва година съм редовен участник, продължих да играя и след като спечелих джакпота през 96-та.
- Късметлия ли си?
- Щом съм жив и здрав досега, значи съм късметлия.
- Как реагираха хората в селото на печалбата?
- Дълги години след това ме наричаха „милионерът" (смее се). Сега минаха доста години и пак всички си ме знаят като бай Радко.
- Други печалби имали ли сте освен 6-цата?
- Имах веднъж 5-ца, улучвал съм и няколко тройки и четворки.
- Би ли ни разказал накратко историята на печелившия фиш?
- Коледен тираж беше и понеже е празничен, реших да си пусна още един фиш. Като мина Коледа, отивам в пощата и казвам: "Марианче, има ли печалба?", защото печалбите пристигаха при нея. „Няма, бай Радко, има някаква тройка, те не са наши".
Зимата беше тежка и 44 дни не бяха ходил в тото пункта. Даже опитах един път да ида, но веригата на колелото се счупи и се върнах.
Един ден началникът на пощата Мариана потропа на вратата ми и ме пита: „Бай Радко, пазиш ли ония фишове от коледния тираж?" Оттогава бяха минали 44 дни. Казвам й: "Изхвърлих всички ненужни хартии от тефтерите си преди 2 дни, но фишовете пазя – кой знае кога ще ми излезе късметът." Тя в същото време беше записала числата от коледния тираж и някакъв телефон на тотото, на който да се обади. От София бяха звънели да кажат, че в нашето село има тото милионер. Аз така бегло погледнах фиша и й викам – „Няма нищо". Тя ги взе и каза :"Как така няма нищо? Ето 4, 9, 14, 23, 31 и 44. Това са 6 числа. Погледнах ги и казах „А! Стига бе!" (смее се)
И така, като видях числата, се обадих на сина ми, който живее тук наблизо и казвам: „Мите, бягай в тотото, централното, да видиш в коледния тираж какви печалби има. Той се учуди: "Защо да ти казвам, да не би да имаш шестица?", пък аз му казвам „Не ме питай аз какво имам, а отивай да я свършиш тази работа!". След 15 минути се обади и каза: „Там пише една шестица 42 650 000"
Обадих се тогава на големия син и му казвам: „Сине, взимай жигулата, нищо, че е счупена, че отиваме в София!". Тръгнахме аз и двете ми момчета. Стигнахме в София, упътиха ни за централата на тотото, качихме се на седмия етаж в един салон с големия син, че малкия го оставихме да пази жигулата, за да не се върнем после пеша до село (смее се). Та вътре в салона в тотото две жени ни питат: „Какво ще обичате?". Ние с големия син казахме: „В тотото има някаква печалба". И показах фиша. Те казаха „Ама ти ли си?" Аз потвърдих и те много ми се радваха. Върнах се на село с парите и много щастлив.
- Как избра числата?
- С тези числа играя от 61-ва. Това са рождени дати. 30 е рождената дата на дъщеря ми, а 45 е годината на раждане на съпругата ми. Но през 1994 обърках случайно комбинацията - 30 го сложих 31, 45 на 44, а когато погледнах фиша, видя ми се по-красив и казах: „Така ще бъде. Може да не е случайно."
- А почерпи ли в селото, като разбра, че си спечелил?
- Навсякъде черпих.
- За какво похарчи парите?
- Парите разпределих на трите си деца и между мен и съпругата ми. Дъщерята например си купи апартамент в Стара Загора, пък и замина за Америка.
- За какво ги похарчи твоите пари?
- Направих си ремонт и си взех неща, които още толкова да бях работил, нямаше да успея да си взема. Върнах си малкото дългове, които имах. На хора, които съм виждал, че едва свързват двата края, съм давал по 50 000, по 100 000, по 200 000 лева.
- А защо сега играеш тото?
- Вижте, единствените пари, за които не съм съжалявал са тези за тото, ако не на мен, на някой друг ще се падне печалбата. Сега играя винаги с един троен фиш, и то със същата комбинация. Е, измислил съм си и други. (смее се)
- Децата играят ли тото, печелят ли?
- Играят, но аз не ги следя кой колко пуска. Знам, че големият ми син беше спечелил някаква сума.
- Сега как живееш, с какво се занимаваш?
- Вече съм пенсионер, с нищо не се занимавам. Градинка имам, къщата си гледам. Радвам се на съпругата и двамата сина и на дъщерята в Америка.

Снимка - "o3 PR"
ТОТОМИЛИОНЕРЪТ РАДКО ПАНДЕВ
“Милионерът” – така в село Мусомища, Гоцеделчевско, наричат 79-годишния Радко Пандев. Произвището му дошло с 42 650 000 лева, които бай Радко спечелил от тотото в коледния тираж на 1996 година. И всички в Мусомищa знаят, че ако някой е заслужавал да спечели джакпота, то това е бай Радко.
Той играел тото редовно от 1961 г. и до този момент печелил по някоя тройка или четворка, а веднъж и петица. Както всеки път, точно преди Коледата на 1996 г, бай Радко си пуснал редовния фиш. Веднага след тиража отишъл в пункта да си провери фиша. Но в Мусомища вестта за спечелена 6-ца не била достигнала. Така старецът се прибрал вкъщи, без да знае, че е ударил джакпота. След това зимата станала толкова тежка, че бай Радко все не успявал да посети тото пункта. И така 44 дни, докато на вратата на дома му потропала жената от тотото. Поискала му фиша, за да го провери - от София 3 пъти звънели да настояват, че в Мусомища има тото милионер. И се оказало, че щастливите 6 числа били комбинацията на бай Радко.

“От 61-ва година играя все с едни и същи числа - 4, 9, 14, 23, 30, 45. Но през 1994 г. смених две от тях. 30 стана 31, а 45 промених на 44. Така комбинацията стоеше по-красиво на фиша”, спомня си бай Радко. А хората в селото клатят глава и казват, че тото милионите са били драснати от Господ за стареца.
Но тъй като бай Радко разбрал за печалбата ден преди да изтече крайният срок, нямало време за губене. Веднага с големия му син се качили на жигулата и пристигнали в София. Взели парите и обратно в Мусомища. Бай Радко почерпил цялото село. И разделил парите на 4 равни части – по 3 за всяко от децата му, а една част оставил за себе си и съпругата. Разбира се, върнал си дълговете и помогнал на много закъсали хора в селото.

„На тези, които виждам, че едва свързват двата края, съм давал по 50 000, по 100 000, по 200 000 лева”, разказва той и добавя: „А сега имам градинка, къща, съпруга, двама сина и една дъщеря в Америка.”
Днес, 13 години по-късно, бай Радко с колелото 2 пъти в седмицата ходи в един и същ тото пункт в Гоце Делчев и пуска все същата комбинация. Ама си е измислил и още 3 късметлийски комбинации. На въпрос защо продължава да играе тото, бай Радко простичко отговаря:
„Единствените пари, за които не съм съжалявал, са тези за тото. Ако не на мен, то на някой друг ще се падне печалбата”, разсъждава той и допълва „Щом съм жив и здрав досега, значи съм късметлия”.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil