Димитровград с рекорден проектобюджет, акцентът – към малките населени места
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 24 Декември 2019 | 08:55
 
Рекордно голям проектобюджет от 39 673 320 лв. залага Община Димитровград във финансовата си рамка за идната, 2020-а година. По време на състояло се снощи обществено обсъждане коментирани бяха параметрите по приходната и разходна части. По думите на кмета Иво Димов, през следващите месеци акцентът в капиталовите разходи ще бъде насочен към малките населени места чрез ремонти на улици, читалищни сгради и кметства, пенсионерски клубове. Същевременно в местните дейности са осигурени средства във всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, култура и спорт.  С 1 312 603 лв. Общината възнамерява да дофинансира делегираните от Държавата дейности.  Докато планираният размер на инвестиционната програма за 2020 година възлиза на 1 433 834 лв. 
 
Като по-важни акценти в инвестиционната програма бяха откроени реконструкция на бул. „Стефан Стамболов” в павираната му част до моста над река Марица, рехабилитация на ул. „Найден Геров”, основен ремонт на меричлерската ул. „Иван Катъров”, както и на ул. „Вела Пеева” в село Брод. За нея кметът вметна, че в месеците на ремонт на пътя Чирпан-Симеоновград именно тя е поела основната тежест на обходния трафик автомобили. Заложен е и основен ремонт на на ОУ „Д. Н. Матевски”, в Меричлери по проект „Красива България” към Министерство на труда и социалната политика.          
 
В снощното обсъждане участва и Галина Делчева, главен експерт в отдел "Финансови дейности", която отговаря за съставянето на бюджета и унаследява дългогодишния финансист №1 Татяна Ванчева. Последната също бе в зала, редом до малцината редови граждани. Повечето от присъстващите се оказаха второстепенни разпоредители с бюджетни средства, както и служители от администрацията.
 
Основните приоритети, заложени в проектобюджета за следващата година, предвиждат запазване стабилността на общинските финанси. Посочено бе, че това ще се постигне чрез спазване на политика на финансова дисциплина, повишаване ефективността на публичните услуги и увеличаване събираемостта на просрочените вземания. В тази връзка Димитровгрд е сочен като един от градовете в страната с най-висока събираемост, достигаща до 80%. Паралелно администрацията работи активно за привличане на средства по европейски проекти, програми и фондове. Целта - подобряване на социалната, образователната, здравната, спортната и културната инфраструктура на територията на общината. А също така опазване и поддържане на околната среда и подобряване качеството на социално значимите дейности.
Над 18 млн. лева за образование за догодина, 2.62 млн. - за социално подпомагане и грижи
За образование през следващата година администрацията на кмета Иво Димов ще отдели 46% или 18 292 711 лв., за социално осигуряване подпомагане и грижи - 2 620 933 лв., за здравеопазване - 823 634 лв., а за жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда 7 654 884 лв. 2 976 360 лв. се заделят за култура и спорт в общината, стана ясно от проведеното снощи общъждане.
© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil