Одобриха съфинансиране за обновяване на Театъра и на Културен дом „Химик“
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 23 Юли 2019 | 16:56
Финансиране за подготвени от администрацията на кмета Иво Димов нови два проекта одобри Фондът за устойчиви градове (ФУГ). Те имат за цел развитие на културната инфраструктура. Включени са в общинската инвестиционна програма и предстои да бъдат реализирани с комбинирана финансова подкрепа.
 
Първият проект предвижда основно обновяване на димитровградския Драматичен театър „Апостол Карамитев“. Одобреното финансиране от ФУГ е в размер на 368 168 лева, от които 217 219 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“. Проектът е в общ размер на над 2,45 млн. лева, като  безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" е близо 2,09 млн. лева.
 
С изпълнението предначертаните дейности ще бъде реновирана една от емблематичните сгради на Димитровград. Предвижда се реконструкция и ремонт на театралния салон, на сцената, гримьорни, фоайета и спомагателни пространства. Ще се закупи и ново оборудване за театралната зала, както и ще се приложат мерки за енергийна ефективност. След реконструкцията ще бъде съхранен автентичният характер на сградата и ще се доразвие нейният потенциал като културно средище в Общината, убедени са от тукашната градска управа.
 
Вторият одобрен за финансиране проект предвижда реставрация и ремонт на Културен дом „Химик“, включително прилежащите му площи. Финансирането от ФУГ е в размер на 557 865 лева, от които 329 140 лева представляват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“. Проектът в общ размер на над 3,72 млн. лева, като  безвъзмездната финансова помощ по ОПРР е в размер на близо 3,17 млн. лева.
 
С основното обновяване на сградата на Културния дом ще се възвърне нейната роля и значимост за културния живот на града, за социализацията на децата и младите хора. А също така за предоставяне на интересни образователни дейности за тяхното свободно време, посочват от Общината. С облагородяване на прилежащото околно пространство ще се постигне и подобряване на публичните пространства с обществен достъп.
 
И двата проекта предвиждат осигуряване на достъп за хора с увреждания. А също така - и принос към социалното приобщаване на уязвими групи към културния живот на града.
 
Снимка © 2012, Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil