Кметът: Харесвани от всички са само малките котета. Димитровград e в правилна посока
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 17 Февруари 2019 | 20:03
Новината е изкоментирана: 2 пъти
 
“В едно управление винаги има и доволни и недоволни. Харесвани от всички са единствено малките котета. Но, определено, Димитровград върви в правилната посока!”. 
 
С тези думи кметът на общината Иво Димов отвърна на въпрос доколко случващото се в последните 7-8 години в града край Марица се приема положително на фона на вършеното и не преди това. Като гост в предаването “Беновска пита” по Канал 3, градоначалникът коментира както теми от позицията си на кмет, втори мандат, така и актуални въпроси от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на което е зам.-председател. 
 
В телевизионен ефир Димов не даде еднозначен отговор ще се кандидатира ли за следващ управленски мандат по време на очакваните през октомври избори за органи на местно самоуправление. “Все още е рано!”, отклони Димов въпроса на водещата. “Текат доста задачи, които решаваме към този момент. Има време до октомври. Ако хората са доволни и подкрепят онова, което като администрация правим, твърде е възможно и да се кандидатирам”, предположи градоначалникът. 
 
Димов отказа да навлиза надълбоко в политиката, “защото работата на нас, кметовете, е да бъдем надпартийни и да решаваме проблемите на хората”. Думите му прозвучаха в контекста на решението кметове на БСП да напуснат Управителния съвет на НСОРБ, на което от години е зам.-председател. Обори и нападките, че приоритетно средства към общините се пренасочват по политически признак. И припомни, че, по волята на избирателите, най-многохилядните по население и брой населени места в страната се управляват от кметове на ГЕРБ. 
 
“Важното е, че тези средства стигат до българските граждани по места, независимо от политическите им убеждения за решаването на конкретни проблеми”, посочи Димов. Той е уверен, че решението за напускане на Управителния съвет е партийно наложено. “Не е взето от колегите, които безкрайно много уважавам и заедно доказахме, че работим в интерес на българските общини”, смята кметът и зам.-председател на НСОРБ. И припомни, че никога сдружението не е било фактор за разпределение на държавни средства към общините, за да бъде политически бойкотиран.
 
В тази връзка направи паралел с шумно афишираната през 2014 г. предизборна инвестиционна програма на Кабинета “Орешарски”. “Тогава се твърдеше, че има критерии и принципи за одобрение, а проектите се разглеждаха в рамките на две минути всеки, забележете! Доста колеги от страната тогава недоволстваха и призоваха да напуснем Управителния съвет на НСОРБ, да излезем от сдружението. Но продължихме да работим, отстоявайки правата, принципите и задълженията, които сме поели”.
 
Бел.ред.: Цялото предаване може да проследите на запис от ТОЗИ ЛИНК
 
Снимка - Канал 3
Стапяне на безработицата до 30-годишен минимум и генериране на конкуренция на пазара на труда
“Преди 70 години Димитровград е създаден като икономически и индустриален център. Моето и на екипа ми желание бе да го върнем на икономическата карта на България. Мисля, че упяхме. В момента даваме допълнително право на избор с ангажираност в новосъздадените предприятия и заводи. Когато встъпих в длъжност, в Димитровград и общината процентът на безработица бе 9%, в момента е двойно по-малко – 4%”, коментира Иво Димов в тв-предаването “Беновска пита”.

Като положителни промени кметът посочи постоянно подобряващата се инфраструктура и градска среда и разкриваните възможности за по-добър икономически климат. А оттам - и чувствителното стапяне на безработицата до 30-годишен минимум чрез създаване на конкурентна среда на пазара на труда и постепенен ръст в изплащаните възнаграждения.

“От новоразкритите предприятия, в което работят към 2 700 човека, най-ниското трудово нъзнаграждение с бонусите и ваучерите е 1 040 лева за хора с основно и средно образование. Хора, от които се изисква да разпознават цветовете на кабелите. Осигурява им се безплатен транспорт, почти безплатна храна, с възможност за кариерно развитие”, посочи още градоначалникът.
© 2008-2021 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil