Завеждане на съдебен иск срещу Здравната каса обмисля МБАЛ, 500 000 лв. са натрупаните борчове
Автор: Атанас САШКИН
Публикувана на: 10 Септември 2010 | 14:35
Болницата все по-трудно намира баланс между финансовия интерес и здравето на пациентите
Възможността за завеждане на съдебен иск срещу Здравната каса за натрупани в месеците назад дължими суми обмислят от управата на димитровградската МБАЛ "Света Екатерина". За това потвърди днес управителят на лечебното заведение д-р Здравко Наков. По негови изчисления, неразплатеното до момента възлиза на 500 000 лв. Средствата би трябвало да осребрят досега заработеното по договорените със Здравната каса клинични пътеки.

Наков се оплака, че наскоро му е предложен анекс, с който общинската болница да получи делегиран бюджет, като дейности над пределната му стойност обаче няма да бъдат обезпечавани от страна на Здравната каса. Медицинският управител припомни, че по сега действащата схема за работа суми над предварително заложеното се осребряват след извършена проверка.

Калкулациите показват, че ако болницата премине единствено на делигиран бюджет, без право на доплащане, то с него ще се покриват едва около 63,8% от обема дейности на лекарите и на останалия медицински персонал.

За предложеното неизгодно допълнително споразумение междувременно е информирана и управата на Общината, която е едноличен собственик на многопрофилната болница. Убеждението на свикания във връзка с анекса Медицински съвет на "Света Екатерина" е, че евентуалното му подписване ще влоши допълнително и без това нелекото икономическо състояние на стационара.

Изпратили сме нарочно становище по въпроса до ръководството на НЗОК, но отговор до момента няма, коментира д-р Здравко Наков. Днес той възропта от опита еднолично да се наложи този неприемлив за медиците модел на финансиране. И като пример посочи скорошен отказ на Здравната каса да издължи суми над посочените в т.нар. делегирани бюджети.

При подобни условия за работа е трудно да намерим оптимален баланс между опазване здравето на пациентите и чисто финансовия интерес на болницата в качеството й на общинско търговско дружество, призна медицинският й управител. Неговите очаквания са сред срещите на лекарското съсловие с представителите на отговорните институции да се стигне до утвърждаване на общоприемлив за страните вариант. И по отношение на бъдещото финансиране, и по отношение на дължимите в месеците назад суми.

Снимки - DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil