Как да опазим електроуредите от повреди при гръмотевични бури, съветва EVN
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 19 Юни 2018 | 12:52
 
Как да опазим електроуредите от повреди при гръмотевични бури, съветва EVN. От електроразпределителното дружество разпространиха мерки, които домакинствата е добре да предприемат в подобни случаи. 
 
От гледна точка на мълниите, лятото е най-опасният период, тъй като по това време на годината често се разразяват бури, придружени с гръмотевици. За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел.-таблото на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.
 
При отсъствие от дома за по-дълго през деня, изключвайте от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик и др., призовават от EVN. С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии се препоръчва изграждане на мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.
 
В случай на повреда на електроуред, съгласно нормативната уредба следва клиентът в кратки срокове да подаде писмено заявление с искане за проверка на място. При посещение от екип на дружеството се извършва технически оглед и проверка на повредения уред в присъствие на клиента като се съставя констативен протокол.
 
В случаи на авария, клиентите на EVN България могат да сигнализират денонощно на телефон 0700 1 0007.
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil