Трудова миграция остави ресторантьори без квалифицирана работна ръка
Автор: Милен РУЗИНОВ
Публикувана на: 28 Юли 2008 | 13:03
В остър недостиг на квалифициран персонал изпадна в летните месеци ресторантьорският бизнес в Димитровград и региона. За това се оплакаха през седмицата предприемачи от бранша. Традиционно в разгара на сезона много от владеещите занаята предпочитат по-високите доходи, които предлага българското Черноморие, и се хващат на работа в заведения край плажната ивица и в курортните комплекси, отбелязва dgpazar.eu

Дейностите, свързани със сезонна заетост, формират значителен дял от вакантните длъжности, обявявани от местното Бюро по труда. Търсени са най-вече сервитьори, готвачи, помощник-готвачи и работници в кухня. В отпускарските месеци хотелиери и ресторантьори изпитват остра нужда от квалифицирани работници вследствие на своеобразната трудова миграция към Черноморието. Това се отразява и на качеството на обслужването в димитровградските заведения, категорични са клиенти. Притиснати от обстоятелствата, в повечето случаи работодателите наемат недобре обучени младежи и девойки, решили да припечелят някой лев през ваканционните дни.

Текучеството се усеща и в шивашката индустрия, традиционно застъпена както в Димитровград, така и в съседно Хасково, отчита dgpazar.eu

10 машинни оператори за обувното производство търсят през тази седмица от местното Бюро по труда. Изискванията са единствено кандидатите да имат завършено основно образование и придобита квалификация. За одобрените работодателят дори е осигурил безплатен превоз. Същото е изискването и по отношение на търсените работници за сглобяване на детайли от кожа. Необходими за бранша са и шивачи на мъжко и дамско облекло, уточниха трудови посредници.

Общо 86 вакантни работни места обявиха в началото на тази седмица от димитровградското Бюро по труда. Свободни длъжности са заявени за безработни с различен образователен ценз. Предпочитани в повечето случаи обаче са хората с основно или средно специално образование.

За пазара на труда са необходими най-вече шофьори на леки и тежкотоварни автомобили, продавачи и работници за строителството. Справка за вакантните длъжности, които ще бъдат обявени утре на страниците на вестник "Димитровградски пазар", сочи, че се търсят счетоводители, агроном, домакин/ка, механизатори, технически ръководители, фадромисти и багеристи. Вписани са още началник "Монтажен цех", фрезисти, шлосеро-монтьори, заварчици, стругари, сервитьорки, готвачи, работници за шивашката индустрия и пазачи-полска охрана. На страниците на излизащото всеки вторник издание може да откриете и вакантните длъжности, обявявани както от димитровградското и хасковско Бюра по труда, така и пълен списък с предложенията на най-голямата трудова борса в областта – "Мираж консулт". Фирмата е с традиции в подобен род посредничество и разполага с 22 офиса в цялата страна.

Снимка – www.dgpazar.eu / "MediaART News & Advertising group" ®

Архив от Рекламна PR-кампания на р-т "Кръчмъ Чешмъ"
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil