400 000 лв. борч за социални и здравни осигуровки разплати ръководството на МБАЛ
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 17 Януари 2017 | 15:14
 
Близо 400 000 лева под формата на натрупани неизплатени социални и здравни осигуровки е разплатило в последните месеци ръководството на димитровградската общинска многопрофилна болница. Борчът е издължен след като преди три години се разбра, че предишната управа на здравното заведение не е погасявала ритмично дължимите отчисления. Така се стигна до парадокса 255 димитровградски лекари, здравни работници и обслужващ персонал да имат не издължени здравни вноски. Разкриването на този факт събуди и недоволство сред пряко засегнатите служители в бяло.
 
Само за съдебни разходи, лихви и просрочия сме платили около 300 000 лв., което е твърде голяма сума за нашата болница, коментира зам.-управителят на МБАЛ „Света Екатерина“ д-р Валентин Палашев. Остатъкът от дължимата сума е платени в изтеклите месеци на 2016-а година.
 
Когато се захванах с тази административна дейност, се оказа, че болницата може не само да съществува, но и да функционира перфектно. С тези унаследени дългове и налаганите ограничения в обемите на работа обаче е изключително трудно да се работи, отчете Палашев близо трите години в ръководството на общинското здравно заведение. По думите му, понастоящем разходите са свити до минимум. Сторено е и възможното приходната част да нарасне. Същевременно анестезиологът посочи, че пряко заетия в дейността на хоспитала персонал е свит до санитарен минимум. Оттук-нататак допълнителни съкращения на кадри в болницата са немислими, категоричен е медикът. Убеден е и че всяко последващо орязване на дейности би довело до общо неблагополучие за здравното заведение като цяло. С това отхвърлени като несъстоятелни бяха възможностите за нова оптимизация чрез премахване на не дотам търсени от пациентите дейности. 
 
Ако в момента нямаме тези задължения, болницата би функционирала перфектно, бе коментарът на зам.-медицинския управител по темата с изплащането на над 650 000 лв. дълг. Той бе натрупан към местна строителна фирма от първоначално дължими малко под 50 000 лв. Въпреки че в разследването се включи Прокуратурата, обратна информация по казуса и досега няма. Припомняме, че заради скандалния случай в края на ноември 2012 г. образувано срещу неизвестен извършител бе досъдебно производство за съзнателно сключена неизгодна сделка от страна на длъжностно лице. 
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil