В ход е безплатното саниране на първия жилищен блок в областта, други 28 на опашка
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 20 Октомври 2015 | 18:50
Новината е изкоментирана: 9 пъти
 
„Нека всеки, който не вярва, да дойде, да пипне, да снима, ако се налага, за да види, че Програмата за енергийна ефективност е реално действаща!“. С тези думи кметът на общината от 2011-а година насам Иво Димов днес прикани скептиците да се запознаят на място с хода на санирането на първия в Димитровград и областта жилищен блок. Дейностите стартираха тези дни, като изпълнителите обещават сградата да придобие напълно завършен облик още до средата на декември т.г.
 
Идеята бе до края на годината да имаме завършен блок, който да бъде образец за това как програмата работи, обори Димов циркулиращите периодично в публичното пространство спекулации. Като несъстоятелни и продукт на нечия отчаяна пропаганда той определи внушенията, че впоследствие Държавата ще вземе жилищата, а Общината ще вдигне данъците. 
 
Многофамилната жилищна сграда на димитровградската улица „Захари Зограф“ №18 ще е първата санирана по Програмата в областта, което е показателно за добрата работа на Общинска администрация, посочи ВрИД кметът Светослав Стойков. Пред медиите той обяви, че общата стойност за направата на въпросния блок възлиза на 460 000 лв. без включен ДДС. Изпълнител е хасковска фирма. Дейностите включват подмяна на дограмата по фасадата и общите части, поставяне на 10-сантиметрова топлинна изолация на външните стени, основен ремонт на покрива, топло- и хидроизолация, ремонт на съществуващата електрическа инсталация на общите части, топлоизолация на тавана и сутерена, подмяна на покривното водоотвеждане и освежаване на стъблищните клетки. 
 
За положените от своя екип в последната година и половина усилия по случване на програмата в Димитровград благодари днес Иво Димов. „Кампанията е достатъчно активна, като до момента 26 са сключените договори между Общината и регистрираните сдружения на собствениците“, отчете той. И уточни, че за 24 от тях вече има подсигурено финансиране от Българската банка за развитие. 
 
34 до момента са регистрираните сдружения на собствениците на територията на Димитровград, поясни Димов. „Това означава, че има още около 12 сдружения, при които тече процедура за оформяне на необходимата документация, кандидатстване и одобрение. Надеждите са до края на годината да имаме поне 50 финализирани документално кандидатури от общо възможните 120, изрази увереност той. Споделено бе, че живущите на бул. "Стефан Стамболов" №7 са подали документация също. Поради несъответствия обаче, те са върнати за доокомплектоване и се очакват от администрацията отново да кандидатстват.
 
Иво Димов прикани димитровградчани за по-голяма активност с напомнянето, че Националната програма за енергийна ефективност е актуална до изчерпване на предварително заложения финансов ресурс. „Тоест, колкото по-скоро сдруженията на собствениците съумеят да се организират и регистрират, да попълнят необходимите документи и ги подадат в Общината, толкова по-бързо ще бъдат сключени договорите им с Областна управа и с Българската банка за развитие“, насърчи Димов все още колебаещите се. Той бе категоричен, че за вече сключените договори финансирането е гарантирано. 
 
„Веднага след изборите предстои да изискаме оферти. Тези фирми, които дадат най-ниска цена, ще започнат обследване за енергийна ефективност на вече одобрените сгради и подготовка за изготвяне на т.нар. „технически паспорт“. След това ще се обяви и процедура за изпълнители по Закона за обществените поръчки. Важно е да се знае, че една фирма има право да кандидатства за една позиция. Няма да се допускат такива, които да работят паралелно няколко сгради. Да санират друг жилищен блок фирмите ще имат право едва когато са завършили напълно предишния им възложен“, категоричен бе Иво Димов. Така целта е максимален брой фирми от града и региона да участват в енергийното саниране и осигурят работа на повече хора, като от март, догодина, дейностите по обновяване на останалите жилищни сгради ще стартират с пълна сила.
 
„Ще използваме зимните месеци за подготовка на техническото обследване на останалите сгради и напролет, когато времето позволява, масирано ще започне санирането им“, увери Иво Димов. В тази връзка той потвърди, че за първите 15 жилищни блока администрацията му ще осигури всичко необходимо за обновяване и на съществуващите междублокови пространства. „Целта ни е хората да получат жилища, които максимално да се доближат до добрите европейските стандарти“, коментира Иво Димов. 
 
Бел.ред.: Видео - на нашата Facebook страница!
 
Снимки © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
Сдружения на собствениците, с които към момента са сключени договори за саниране с осигурено финансиране:
01. ул. „Захари Зограф“ 18

02. ул. „Простор“ №8

03. бул. „Стефан Стамболов“ №8

04. ул. „Христо Смирненски“ №12

05. ул. „Простор“ №19

06. ул. „Захари Зограф“ №31

07. ул. „Патриарх Евтимий“ №8

08. ул. „Неофит бозвели“ №2

09. бул. „Стефан Стамболов“ №9, А-Б-В-Г вход

10. ул. „Гео Милев“ №18

11. ул. „Христо Смирненски“ №2

12. бул. „Димитър Благоев“ №19

13. бул. „Димитър Благоев“ №24

14. ул. „Христо Смирненски“ №4

15. ул. „Софроний Врачански“ №1

16. ул. „Простор“ №1

17. ул. „Анри Барбюс“ №4

18. бул. „Стефан Стамболов“ №11

19. ул. „Емилиян Станев“ №17

20. бул. „Христо Ботев“ №40

21. ул. „Захари Зограф“ №34

22. ул. „Захари Стоянов“ №2

23. ул. „Христо Смирненски“ №10

24. ул. „Простор“ №13

25. бул. „Раковски“ №39

26. бул. „Стефан Стамболов“ №3

27. ул. „Захари Зограф“ №32
© 2008-2023 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil