13% ръст на трафика по магистралата до Харманли, ЛОТ1 готов до септември?
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 28 Май 2015 | 18:28
Новината е изкоментирана: 10 пъти

13% ръст на автомобилния трафик се очаква след въвеждането в експлоатация на лот 2 на автомагистрала „Марица“. Това прогнозираха по време на днешното откриване на отсечката от Агенция „Пътна инфраструктура“. Простираща се от Димитровград до Харманли, очаква се тя да обслужва среднодневно около 7 207 моторни-превозни средства. За ограничаване високите нива на шума от интензивния трафик, по трасето са поставени шумозащитни стени в близост до съответните населени места.

Официалната церемония за въвеждането в експлоатация на аутобана се състоя на пътен възел „Димитровград“, сочен за най-големият в Южна България. Лентата преряза лично премиерът Бойко Борисов, заедно с заместника си по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Към тях се присъединиха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и представители на изпълнителя и на строителния надзор.

След кратки премиерски напътствия, менче с вода за безпроблемно шофиране по новия аутобан лисна Витория Алиата Ди Вилафранка, директор на Дирекция „Изграждане на административен капацитет и Югоизточна Eвропа“ в Европейската комисия. Сетне Борисов сподели волята си последната отсечка от аутобана, простираща се от Димитровград до Оризово, да е готова поне месец предсрочно. През септември, а, ако е възможно, и по-раничко, обърна се премиерът към регионалния си министър.

На свой ред Лиляна Павлова връчи на инж. Лазаров разрешението за ползване на новия автомагистрален участък. Общата дължина на отсечката Димитровград – Харманли е 34,22 км. Трасето е на територията на област Хасково и преминава през общините Димитровград, Хасково, Симеоновград и Харманли. На най-големия пътен възел в Южна България – този край Димитровград, пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково става безконфликтно на две нива. Съоръжението е с 4четири отвора, тип „пълна детелина“.

Пътният възел е с LED осветление, консумиращо три пъти по-малко електроенергия. По този начин шофьорите ще имат по-добра видимост при пътуване през нощта. За повишаване безопасността на движението положената хоризонтална маркировка по целия участък е със светлоотразителни перли.

На лот 2 има общо 27 големи съоръжения. Изграден е мост над река Харманлийска с дължина 130 м, четири надлеза, три подлеза, надлез над жп линията Пловдив-Свиленград, подлез на жп линия Димитровград – Узунджово, подлези под селскостопански пътища, паркинги и площадки за отдих.
Изпълнител е Сдружение „Марица Хайуей“, като стойността по изграждането възлиза на 146 564 400 лв. с ДДС.

Автомагистрала „Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва АМ „Тракия” при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. АМ „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево”.

Снимки © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
Павлова: Имаме волята до края на 2015 г. да изпълним 300 км нови магистрали и ремонтираме 1 600 км пътища
Изключително съм щастлива, че след толкова премеждия и препятствия, най-накрая успяхме и успешно завършихме изграждането на ЛОТ 2 на автомагистрала „Марица“ в участъка от пътния възел „Димитровград“ до Харманли. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на официалната церемония по пускането на трасето в експлоатация.

Тя припомни, че строителството на магистралата е започнало през 1979 г. Тогава са построени само 17 км от лявото платно и един участък от 13 км, посочи министърът. Сега, почти 35 години по-късно, ние вече имаме завършени и почти готови 80 км от АМ „Марица“, заяви Павлова и допълни, че тя вече ще може да поеме огромния трафик от границата с Турция при пункт „Капитан Андреево“. През следващите месеци, благодарение на интензивния трафик и усиления труд ще бъде завършен и следващият лот на магистралата от Димитровград до връзката с АМ „Тракия“. Така цялата магистрала с обща дължина 114 км ще бъде завършена до месец октомври тази година, каза още регионалният министър.

Лиляна Павлова изрази надежда, че управлението на премиера Бойко Борисов през първия мандат и началото на втория ще бъде запомнено с 300 км нови магистрали, които трябва да бъдат завършени до края на 2015 година и 1600 км рехабилитирани пътища първи, втори и трети клас. Всички те се финансират предимно със средства от Европейските фондове, подчерта тя и допълни, че инвестициите са в размер на 1.5 млрд. лв. Министърът припомни, че в периода 2009 г. – март 2013 г. са изградени 160 км магистрали, а за довършване са останали 150 км. След две години в опозиция, заварихме 140 км за довършване. Днес имаме волята, желанието и амбицията до края на 2015 година, дори доста по-рано – до месец октомври, след двугодишното забвение, да завършим тези 140 км и така да бъдат изпълнени предвидените 300 км нови магистрали и 1600 км рехабилитирани пътища, каза Павлова. Тя обърна внимание, че инфраструктурата е от изключителна важност за икономиката и създаването на работни места, както и за благоустрояването на българските градове и региони.

Въпреки че магистралата изкушава към високи скорости, ограничението по нея е 140 км/час, каза Павлова и пожела безаварийно пътуване, за да бъде запазен човешкият живот.
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil