Гаф с Надлеза предизвика принудително фрезоване на асфалта и полагане на нов
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 15 Май 2015 | 15:13
Новината е изкоментирана: 18 пъти
 
Принудително премахване на новоположената асфалтова настилка по изградения автомобилен надлез над жп линиите предприе от днес фирмата-изпълнител „Терна“. От гръцката компания са притиснати да предприемат фрезоването след като независими лабораторни изследвания показали отклонение от нормите в изпълнение на дейностите по полагане на пътната настилка. Изискването за минимум 98% плътност на износващия пласт асфалт не е спазено от гръцката фирма-изпълнител. Очаква се до дни резултатите да бъдат потвърдени и от анализ на експертите от Агенция „Пътна инфраструктура“. 
 
Като администрация нямаме никакво намерение да правим компромис с качеството, какъвто пресен случай имахме съвсем наскоро!, категоричен в защита на обществения интерес днес бе кметът Иво Димов. Той визира извършената през предходния мандат реконструкция върху западната фасада на Търговския дом, която рухна малко след изтичане на 5-годишния гаранционен срок. Ако тогава контролът е бил стриктен, както сега държа да бъде, това едва ли щеше да се случи, посочи Димов. Той се извини на димитровградчани и гостите на града за продължаващото неудобство. Но мотивира действията си по ревизиране на свършеното от "Терна" с думите, че предпочита вечер да си ляга с чиста съвест.
 
С намерение случаят с „Терна“ да добие максимално широка гласност и се знае ясно какви са причините за поредното забавяне, градоначалникът коментира, че пред него вариантите са били два. Единият - да приеме обекта в настоящия му, незадоволителен вид. Другият - да откаже като кмет на общината да разпише документите за въвеждане в експлоатация. Не можем да позволим другата година на надлеза отново да навлезе едрогабаритна пътностроителна техника, за да ремонтира компрометирани участъци. В това убеден бе и заместник-кметът Светослав Стойков, който също бе на място.
 
От екипа на градоначалника показаха документ, с който надлезът е трябвало да влезе в експлоатация идния понеделник, 18 май. Създалите се сега форсмажорни обстоятелства обаче отлагат пуска.
 
С ревизията на свършената от „Терна“ досегашна работа, дейностите ще се проточат още поне десетина дни. Кметът поясни, че няма възможност да следи моментната работа на екипите на компанията. Затова има избрана фирма след обявен в София конкурс за строителен надзор. Още преди стартирането на дейностите обаче тукашната градска управа е издействала при финалното предаване на обекта да налага своеобразно вето и откаже да разписва актовете за въвеждане в експлоатация при констатирани нередности, какъвто е настоящият случай. 
 
Лаконичен след създалия се конфуз, днес инженерният ръководител на „Терна“ Велизариус Пагонис не оспори разминаването в показателите за плътност на положената асфалтова настилка. Увери, че неговите и на подчинените му усилия в следващите дни ще бъдат насочени към това надлезът да бъде направен по стандарт и отворен за движение след 1 юни т.г.
 
Снимки © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil