Обрат: Заради дълг от 46 185 лв., "Неохим" запорира сметките на общинската болница
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 24 Февруари 2015 | 13:35
Новината съдърца аудио материал
Новината е изкоментирана: 13 пъти
Заради дълг от 46 184,71 лв., включващ и начислените законови лихви, "Неохим" АД наложи запор върху сметките на димитровградската общинска болница за активно лечение "Света Екатерина". Информацията за възбраната здравното заведение да се разплаща огласи лично кметът на общината Иво Димов.
 
"Темата трябва да бъде много внимателно поднесена на хората, защото слуховете неотдавна фалираха една банка", коментира Димов деликатността на ситуацията. Въпреки това сподели, че се чувства задължен да оповести истината на фона на вчерашните публикации в медиите, че "Неохим" не може без болницата и ако тя се закрие, предприятието ще изпита сериозни проблеми.
 
Пред мен са заглавията, показа кметът разпечатки на всички местни и регионални информационни сайтове, предаващи по аналогичен начин изреченото от председателя на местния парламент Стефан Димитров.
 
"Не вярвам това да се прави умишлено! В "Неохим" работят достатъчно компетентни хора - от най-ниското ниво до висшето му ръководство. Не вярвам и че това е целенасочено действие", коментира кметът Иво Димов наложения запор броени часове след като ръководената от него администрация постигна инфарктна договорка за разсрочване на дълга на болницата към Националната агенция за приходите. 
 
"Тази договорка сега отива на кино, защото когато присъединиш и задълженията към Държавата, за да се вдигне запора, трябва да се изплати пълната сума!", описа Димов омагьосания кръг, в която болница и Община са въвлечени след предявения от съдебен иск.
 
"Договорката миналата седмица беше със шефа на НАП-Пловдив. Седнахме и коментирахме нещата. Договорихме изключително добри условия. Най-доброто, което можеше да се поиска от Държавата, бе предоставено на болницата. И в един момент - с този запор, всички тези усилия бяха зачеркнати!, не скри изумлението си кметът. 
 
Вероятността разплащането да стане през общинския бюджет е малка, обясни Иво Димов, напомняйки, че финансовата рамка е приета само преди месец. Изкарвайки тези средства оттам, трябва да ощетим заложените за реализиране дейности. Какво искаме - "да пробием" бюджета и Общината ли?", изрази се образно Иво Димов.
 
"Не искам да вярвам, че това действие е целенасочено и свързано с предстоящите местни избори и кандидатирането на Стефан Димитров за кмет!", каза още градоначалникът. Той обясни, че Общината не може да тегли собствен кредит и да го предостави като временен безлихвен заем, защото Законът за публичните финанси я ограничава. 9 месеца преди провеждане на местни избори, нито една общинска администрация няма право да тегли заем. Същевременно номиналът на издадените през текущата година общински гаранции достигат допустимия лимит. Това позволява да се тегли 1 млн., но не 3 млн. лева, обори кметът предложението на предшественика си на поста.
 
Иво Димов посочи, че задължението към "Неохим" е едно от най-нищожните на фона на общите борчове. В това число - към НАП, "СоФарма трейдинг" и други контрагенти. То датира от близо 3 години и, според градоначалника, буди съмнение фактът защо точно сега се налага запор. Същевременно от торовото дружество не били търсили варианти за договаряне на плащане преди предприемане на крайната мярка. Нещо повече, вчера от МБАЛ "Света Екатерина" са изпратили молба до "Неохим" за вдигане на запора.
 
По делата им ще ги познаете!, цитира Димов популярен от Библията текст. И продължи: Според г-н Стефан Димитров, се работи против болницата. Питаме кой, след като ние, като администрация, обикаляме министерства, за да разрешим стари проблеми. Не вярвам, че като представител на принципала, председателят на ОбС Стефан Димитров е допуснал нещо толкова целенасочено срещу МБАЛ "Света Екатерина".
 
Градоначалникът декларира, че независимо от развоя на ситуацията оттук-насетне, няма да позволи спиране на плащанията от страна на Здравната каса. Попита и защо в продължение на година предишният управител д-р Здравко Наков не е привеждал дължимите за персонала здравни и социални осигуровки. Че това е вършено под външно, политическо давление, загатна настоящият зам.-управител на болницата д-р Валентин Палашев. Според него, за финансовия и кадрови колапс в общинското здравеопазване се е действало целенасочено. С думите, че познава д-р Здравко Наков от близо 20 години, Палашев отхвърли внушението, че колегата му е действал на своя глава.
_________
 
Бел.ред.:  Спазвайки принципите на журналистическата етика, Редакцията ни се свърза с Пресслужбата на "Неохим" АД в опит да предостави право на отговор. На отправеното устно запитване, отговор не бе предоставен. Ако междувременно такъв постъпи, в готовност сме да го изложим в пълен вид.
 
Аудиозапис от днешната пресконференция може да проследите от поместения в началото на материала плейър.
 
Снимки © www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
Кметът: Ако Общинският съвет реши, може да търси сметка за тежкото финансово състояние
Ако Общинският съвет реши, може да търси сметка за тежкото финансово състояние, коментира кметът Иво Димов възможността предишният управител д-р Здравко Наков да бъде привлечен под отговорност за предишни свои действия или бездействия. Прикани го и да каже дали му е оказван натиск за продължителното неплащане на здравните и социални осигуровки, водещо хоспитала към умишлен фалит. Димов остава скептик, че ще бъде предизвикан подобен сериозен дебат в рамките на местния парламент. И припомни как същият този Общински съвет няколко поред години е пазил д-р Здравко Наков "като Матросов пред амбразурата".

Че е оптимист за бъдещето на болницата, декларира днес настоящият й управител д-р Матей Матеев. "Иначе бих си отишъл!", категоричен в присъствието на кмета, на заместника си д-р Валентин Палашев и на шефа на здравната комисия към ОбС д-р Вълчо Митрушев бе привлеченият от съседно Хасково медик. Като причина да остане начело на МБАЛ въпреки трудностите, Матеев посочи мотивацията на сегашното градско ръководство да приеме решаването на проблемите в общинското здравеопазване като своя кауза.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil