Мегапроект за рециклиране на отпадъци обединява Димитровград и Хасково
Автор: Милен РУЗИНОВ
Публикувана на: 18 Юни 2008 | 14:03
Одобрение за партньорство с Община Хасково по регионален проект за интегрирано управление на отпадъците даде местната законодателна власт в Димитровград. Това стана с нарочно решение на Общинския съвет по предложение на кмета Стефан Димитров. Целта на проекта е предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по реализация на инвестиционни проекти в областта на екологията. Те са насочени към изграждане на необходимата инфраструктура за интегрирано управление и обезвреждане на отпадъците. Това се очаква да стане чрез кандидатстване за финансиране по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 година" на Европейския съюз. Изпълнението на разработката би привела управлението и третирането на отпадъците съобразно изискванията и директивите на ЕС, отбелязва dgpazar.eu

Внедряване на нови модели при решаване на проблема с битовите и строителни отпадъци е идеята на проекта. По този начин екоекспертите се надяват чувствително да редуцират общото количество на натрупваните с времето боклуци. Това може да бъде постигнато единствено чрез прилагане на методи за рециклиране. Очакванията са бъдещото депо и прилежащите към него съоръжения да бъдат изградени с водещото участие на Община Хасково, като Димитровград и Минерални бани бъдат привлечени като партньори.

Въпреки паричното обезпечаване на начинанието, изискванията към кандидатите е да осигурят достатъчно финансов ресурс за първоначално заплащане на разходите. На по-късен етап изразходваната сума ще бъде възстановена от донорите.

При одобрение на проекта предстои разширение на регионалното депо за твърди битови отпадъци, както и изграждане на инсталация за рециклиране на строителни отпадъци и на съоръжение за обезвреждане на остатъците. По идеен замисъл в бъдещата база ще намерят място инсталации за компостиране и за сепариране на боклука.

Снимка – Архив "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil