"Лечебен" липов цвят с камъчета, кучешки фекалии и боклуци насмитат мургави билкари
Автор: Милен РУЗИНОВ
Публикувана на: 16 Юни 2008 | 11:01
Новината е изкоментирана: 3 пъти
Нерегламентирано събиране на липов цвят в разрез с всякакви установени санитарно-хигиенни норми се извършва повсеместно в Димитровград, констатираха репортери на dgpazar.eu. Досами сградата на Съдебната палата пъргави цигани с каруца, окомплектовани с мръсни полиетиленови торби, метли и лопатки трескаво "жънат" богат урожай директно от мръсните тротоари и уличната настилка.

На пръв поглед човек би помислил, че усърдните мургави пъргавелковци са работници на комуналната фирма "Нео-титан", съдейки по старателното премитане на паважа. Потрес у минувачите обаче предизвиква фактът, когато всъщност разберат откъде идва ароматното ухание в чашата им с чай. А то, види се, е натурално гарнирано с примеси на камъчета, пръст, всевъзможни нечистотии, добре препикани и гарнирани с фекалии на безпризорни кучета и домашни любимци...

След като клоните на голяма част от парковите липови дървета бяха безпощадно очупени от незаконните берачи на билки, сега дойде ред да ошетат и отпадъчните цветове.

След извършена репортерска проверка така и не разбрахме всъщност кой съблюдава какво, откъде и как се събира от мургавите "билкари". Не е съвсем ясно и колко са регламентираните пунктове за изкупуване на липов цвят в региона.

От РИОСВ са категорични, че когато билките са събирани в границите на населените места, Общинската администрация е органът, който издава съответните разрешения на берачите. Попадналите във фотообектива ни роми обаче дори не знаеха за какво иде реч. Още повече, че според РИОСВ при събиране на билки е недопустимо попадането на чужди примеси, в т.ч. камъни, пръст, органични замърсители, както и контакт на събраните СВЕЖИ билки с почвата. Изискване, което, видно от снимката, е грубо погазено и в разрез с изискванията на санитарните власти.

За нарушение на разпоредбите по Закона за лечебните растения на физическите лица се налагат глоби в размер до 1 000 лв., а на юридически - до 5 000 лв., съобщиха от РИОСВ. Аналогични са санкциите, ако при извършената беритба, макар и законна, се чупят клони, късат листа или увреждат части от дърветата.

Снимка – "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil