Агенции и министерства харчат ударно с милиони, укрепват Крепосткия язовир
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 03 Юли 2014 | 19:44
Новината е изкоментирана: 3 пъти
 
Общо 147 поръчки за строителство, над 260 за услуги и други 186 - за различни по вид доставки, обяви за ден правителството на премиера Пламен Орешарски. Проблемът е, че за част от тях няма дори осигурено финансиране. Така броени седмици преди очакваната си оставка, чрез Агенция „Пътна инфраструктура” Кабинетът на Тройната коалиция ударно пусна търгове за 760 милиона лева. Сред тях и два, свързани с изграждането на преминаващата в южните покрайнини на Димитровград автомагистрала „Марица”.
 
Чрез договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки в 12 без 5 спешно се търси изпълнител за довършителни работи, свързани с отсечката на аутобана от Димитровград до Харманли. Включени са реконструкция на 20-киловолтов електропровод, съоръжения за напояване, както и планувани отводнителни мероприятия. Избраният изпълнител следва да извърши и т.нар. противофилтрационни мероприятия в района на засегнатия от пътностроителните машини язовир край димитровградското село Крепост. „На пожар” търси се и фирма, която да проектира и изгради осветителна инсталация в обсега на пътния възел, свързващ автомагистрала „Марица” с пътя Димитровград-Хасково. Пак там е заложено и изграждане на шумозащитни стени. 
 
В друга правителствена поръчка е вписано изпълнение на допълнителна консултантска услуга за осъществяване на строителен надзор до приключване цялостното изграждане на аутобана. В това число изготвяне на протокол по т.нар. Образец 16, технически паспорт на строежа и съставяне на окончателен доклад. Следва да се определи и фирма за документация, удължаваща срока за допълнително проектиране и строителство вследствие на забавения с повече от година и половина пуск на автомагистралата.
 
Целта на правителството е да хванат старите разпоредби в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Затова министерства и агенции трескаво бързат с обявите за търгове, коментираха днес запознати с мурафетите на властта. 
 
Припомняме, че част от измененията в ЗОП влязоха в сила от 1 юли, а останалите бяха отложени за октомври.
 
За опозицията на отиващото си управление, зорът е в това гарантирано да бъде, че определени фирми ще усвоят парите в обещания им пай от разпределение на държавната баница.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
Обещания в 12 без 5
Март догодина чак ще са готови двата лота на автомагистрала „Марица” от Оризово през Димитровград до Харманли, рече преди дни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Така се очертава изоставане с година и половина от първоначално заявените срокове, след като финалът следваше да бъде поставен още през септември м.г.

Наемни работници на изграждащата се автомагистрала се оплакват от системно забавяни плащания по вече извършени дейности. Мнозина от тях не са оптимисти, че и този заложен пореден срок ще бъде спазен. При извършената в понеделник инспекция на пътния възел край Димитровград обаче и Терзиева, и колегата й от транспортното министерство Данаил Папазов опитаха да уверят, че от третия месец на идната година в периферията си градът край Марица ще има и високоскоростна магистрална връзка.
© 2008-2024 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil