МЗ: „Приложената диплома не удостоверява специалност, но дава квалификация!
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 30 Декември 2013 | 09:58
Новината е изкоментирана: 14 пъти
 
„Приложената диплома не удостоверява придобита специалност по реда на Наредба №34, но удостоверява притежаването на необходимата квалификация по здравен мениджмънт по смисъла на Наредба №9 от 26.06.2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане управлението на лечебни заведения“.
 
Това казва зам.-министърът на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов в нарочно писмо до председателя на димитровградския местен парламент. То идва в отговор на подадено преди повече от месец от Стефан Димитров запитване доколко представената от д-р Християн Стойков диплома кореспондира с нормативните изисквания за заемане на поста управител на общинската многопрофилна болница. Съмненията, че явяващият се повторно в надпреварата за шеф медик няма необходимия образователен ценз накараха Димитров да отправи нарочно питане до здравното министерство, припомня DGPAZAR.eu.
 
От ведомството на Таня Андреева цитират сега действащия Закон за лечебните заведения (ЗЛЗ), където се съдържат условията, на които следва да отговаря всеки мераклия да оглави общинския хоспитал. Посочват и че с приета през 2000 г. Наредба №9 ясно са разписани условията и реда за провеждане на конкурси от подобен род. В нея са фиксирани още изискванията за заемащите поста „управител“ или „изпълнителен директор“ на държавни и общински лечебници.
 
„Съгласно чл.63, ал.1 от ЗЛЗ управител, съответно изпълнителен директор на лечебно заведение може да бъде само лице с образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина, съответно дентална медицина и с квалификация по здравен мениджмънт или лице с образователно-квалификационна степен „магистър“ по икономика и управление и с призната специалност по медицинска информатика и здравен мениджмънт или по икономика на здравеопазването“, се казва още в пространния отговор на зам.-министъра. 
 
Проф. д-р Чавдар Славов обръща внимание, че „съгласно чл.46, ал.2 от ЗЛЗ от компетентността на министъра на здравеопазването е издаването на разрешение за осъществяване на лечебна дейност“. Такова се получава след депозиране на заявление. Към него се прилагат и набор документи, упоменати в чл.47, ал.1 от Закона, завършва писмото си зам.-министър Славов.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2022 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil