Канцерогенни тръби тровят марийновци с манган, стягат подписка до централната власт
Автор: Атанас САШКИН
Публикувана на: 24 Септември 2009 | 08:35
Новината е изкоментирана: 2 пъти
Опасно за здравето съдържание на манган и на други вредни отлагания в питейната вода системно тровят марийновци. Проблемът води началото си от десетилетия назад и въпреки обещанията на редица управници, едва сега съществува реален шанс той да намери своето адекватно решение.

За това алармираха снощи десетки жители на крайния димитровградски квартал пред кмета на Общината Стефан Димитров. С тези думи те изразиха недоумение от решението на Държавата да прекрати финансиране по един от важните за общината инфраструктурни обекти. Освен жителите на "Марийно", той засяга и населението на "Черноконево" и "Вулкан".

Че старите азбесто-циментови тръби влошават драстично показателите питейната вода, течаща от чешмите на стотици домакинства в Димитровград, признават и В и К специалисти. Към днешна дата немалка част от водопроводната мрежа е изградена от етернитови тръби, голяма част от които са силно амортизирани, с период на експлоатация от няколко десетилетия. Освен това са канцерогенни и могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми, убедени са медици.

На 991 400 лева възлизат спрените от Държавата целеви средства. Сумата следваше да обезпечи реконструкцията на част от вътрешната водопроводна мрежа в "Марийно". Част от работата е свършена почти наполовина. Ненадейното решение на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) обаче изправи местната власт пред невъзможността да се разплати с фирмата изпълнител. Заложник на полвинчата работа остана и разкопаният път. За да бъде финансирано преасфалтирането му обаче, от Националната агенция "Пътна инфаструктура" настояват прилежащата подземна комуникационна инфраструктура да е окончателно подменена.

Все още нямаме отговор от ПУДООС и от парламентарната Комисия по околната среда и водите, каза снощи Стефан Димитров, който демонстрира позиция за довършване на вече започнатото. Защитихме този проект при предишното правителство. Ще убедим и настоящото в необходимостта от реализирането му докрай!, убеден е градоначалникът. По неговите думи, с проблема е запозната лично депутатката от Хасковско Фани Христова. Юристката е член на ресорната парламентарна комисия и лично се е ангажирала да лобира за разрешаване на казуса.

Готови сме на организирани действия. Ще инициираме и подписки, стига и ние да се почувстваме пълноценни граждани на тази държава!, зарекоха се жителите на "Марийно". От особена важност е и вашата лична гражданска позиция, за да се знае, че това не е измислен проект за усвояване на средства, насърчи ги на свой ред кметът.

Снимка – "ДП"/www.dgpazar.eu ®
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil